Serbi, qeveria rishikon buxhetin e 2020, më shumë shpenzime

28/11/2020 10:04 PM 0 komente

Qeveria serbe miratoi shpenzime shtesë në buxhetin e saj 2020, për herë të dytë këtë vit, për të kompensuar dëmin ekonomik të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit dhe për të investuar në shëndetësi për të luftuar sëmundjen.

Drafti i buxhetit të rishikuar parashikon një rritje të deficitit në 483 miliardë dinarë (4.87 miliardë dollarë), ose 8.9% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB), nga të ardhurat prej 1,291.4 miliardë dinarësh.

Në një deklaratë, qeveria tha se planifikon të përdorë fonde për të zbutur efektet e pandemisë së koronavirusit, duke përfshirë blerjen e pajisjeve mjekësore, ndërtimin e spitaleve COVID-19, investime në infrastrukturë dhe subvencione për bizneset dhe bujqësinë.

Rritja e deficitit do të mbulohet kryesisht nga huamarrja brenda dhe jashtë vendit.

Qeveria tha se ekonomia e vendit ballkanik parashikohet të tkurret me 1% këtë vit, më pak se parashikimi i mëparshëm -1.8%. Fondi Monetar Ndërkombëtar tha se ekonomia e Serbisë do të tkurret me 1.5% në vitin 2020 dhe do të kthehet në rritje në vitin 2021.

“Në mungesë të këtyre masave për të mbështetur ekonominë dhe popullsinë, rënia e PBB-së në 2020 do të ishte… rreth 5%”, tha deklarata.

Miratimi i propozimit të qeverisë nga Parlamenti, ku koalicioni qeverisës i udhëhequr nga Partia Progresive Serbe komandon një shumicë dërrmuese, shihet si një formalitet.

Në prill, Parlamenti i Serbisë miratoi një rishikim të planit të shpenzimeve të vitit 2020, duke rritur deficitin në 7%, nga niveli i planifikuar më parë prej 0.3%.

Për të frenuar një rritje të infeksioneve të koronavirusit, qeveria propozoi gjoba prej 5,000 dinarësh për të gjithë ata që nuk mbajnë maska dhe nuk ruajnë distancën fizike.

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of