Shkencëtarët shpikin super vaksinën; Mund të luftojë të gjitha format, mutacionet dhe llojet e koronaviruseve

22/04/2021 3:24 PM 0 komente

Pavarësisht se numri i njerëzve të vaksinuar është rritur në mënyrë të konsiderueshme në të gjithë botën në muajr e fundit, paqartësitë rreth efikasitetit të vaksinave në trajtimin e riinfeksioneve të COVID-19, veçanërisht ato të shkaktuara nga variacionet dhe mutacionet e koronavirusit të ri, vazhdojnë të jenë të pranishme.

Por tani, studiuesit duket se kanë “në dorë një gur me të cilin do të vrasin të gjithë zogjtë”, një vaksinë kjo e cila mund të ofrojë mbrojtje ndaj të gjithë koronaviruseve.

Duke përdorur një qasje inovative, studiuesit Steven L. Zeichner nga UVA Health dhe Xiang-Jin Meng nga Virginia Tech kanë zhvilluar atë që mund të bëhet një ditë vaksina universale për koronaviruset. Kjo vaksinë nuk do të luftonte vetëm të gjitha llojet e tanishme dhe të ardhshme të SARS-CoV-2 që shkaktojnë COVID-19, por edhe koronaviruset që më parë kërcënonin përhapjen e epidemive ose shkaktonin rregullisht raste të ftohjes së zakonshme.

Si mundet një vaksinë të luftojë të gjitha koronavirusët?

Vaksina e krijuar nga Zeichner dhe Meng është përqendruar në një pjesë të kampionimit organik të përbërë nga aminoacide të quajtur “ peptidi i shkrirjes virale”. Ky peptid është në thelb universal midis koronavirusëve; në fakt ai nuk ka ndryshuar aspak në asnjë nga sekuencat gjenetike të SARS-CoV-2 që janë marrë nga mijëra pacientë në të gjithë botën.

Aftësia e vaksinës për të luftuar këtë pjesë universale është ajo që supozohet se e bën atë efektive kundër të gjithë koronavirusëve. Për të provuar efektivitetin e saj, Meng dhe Zeichner bënë dy vaksina – njëra që krijon mbrojtje kundër COVID-19 tek njerëzit, dhe një tjetër për t’u mbrojtur nga Vaksina e Diarresë Epidemike e Derrave (PEDV) tek derrat. Të dyja këto sëmundje shkaktohen nga koronavirusët e lidhur ngushtë, të cilët ndajnë disa nga aminoacidet që përbëjnë peptidin e shkrirjes.

Të dyja këto vaksina u testuan në grupe të ndryshme derrash, dhe analiza e mëvonshme zbuloi se vaksina për PEDV si dhe vaksina për SARS-CoV-2 mbronin derrat kundër sëmundjes së shkaktuar nga PEDV. Ndërsa vaksinat nuk e parandaluan plotësisht infeksionin, ato mbrojtën me sukses derrat nga shfaqja e simptomave të rënda. Për më tepër, ata gjithashtu përgatitën sistemin imunitar të derrave duke krijuar një përgjigje imune shumë më të fuqishme ndaj infeksionit.

Përmes këtyre vëzhgimeve, shkencëtarët arritën në përfundimin se nëse të dyja vaksinat PEDV dhe COVID-19 mbronin derrat kundër sëmundjes së shkaktuar nga PEDV dhe e fuqizonin sistemin imunitar për të luftuar sëmundjen, atëherë është e arsyeshme të mendohet se vaksina COVID-19 do të mbronte gjithashtu qeniet njerëzore kundër infeksioneve të rënda të koronavirusit.

Avantazhe të tjera dhe hapat e mëtejshëm

Meng dhe Zeichner zgjodhën të studionin PEDV tek derrat sepse u ofron atyre avantazhin e analizimit të performancës së një vaksine kundër një infektimi me koronavirus në habitatin e tij, në këtë rast, tek derrat. Ndërsa modelet e tjera që janë përdorur për të testuar vaksinat COVID-19 kanë studiuar SARS-CoV-2 tek majmunët ose tek minjtë. Fakti që derrat janë shumë të ngjashëm në fiziologji dhe imunologji me njerëzit i shton avantazhet e kësaj vaksine.

Edhe pse provat e hershme demonstrojnë efektivitetin e vaksinës kundër të gjitha koronavirusëve, studiuesit këmbëngulin se do të kërkohen testime shtesë dhe prova njerëzore përpara se vaksina të aprovohet për prodhim dhe përdorim në masë.

Në përgjithësi, platforma e zhvillimit të vaksinave e krijuar nga Zeichner duket se ka shumë avantazhe, ku një prej më kryesoreve është se ajo ofron një rrugë të re për të prodhuar me shpejtësi vaksinat në objektet ekzistuese në të gjithë botën, dhe kjo gjithashtu do të shoqërohet patjetër me një kosto shumë të ulët.

Vaksina mund të prodhohet në masë lehtësisht dhe me çmim të ulët, pasi është krijuar duke përdorur një teknikë ekzistuese, të përdorur gjerësisht, që përfshin modifikimin gjenetik të baktereve E. coli.

“Vaksinat të tilla janë aktualisht në përdorim të gjerë për të luftuar sëmundjet vdekjeprurëse si kolera dhe kollë e mirë”, shpjegoi Zeichner.

“Fabrikat në vende të ndryshme të botës, si ato me të ardhura të ulëta ashtu edhe të mesme, kanë arritur që të prodhojnë qindra miliona doza të këtyre vaksinave në vit tani, për një dollar ose më pak për një dozë. Këto fabrika mund të përshtaten fare mirë për të prodhuar këtë vaksinë të re. Meqenëse teknologjia është shumë e ngjashme, edhe kostoja duhet të jetë gjithashtu e ngjashme. ”

Për më tepër, i gjithë procesi i përdorur për të krijuar këtë lloj vaksine, nga fillimi deri në fund, mund të zhvillohet në vetëm dy ose tre javë, duke i bërë ato ideale për këtë periudhë pandemie që po kalon i gjithë globi./ The Weather Channel

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of