Shqipëria në lëvizje, rritet ndjeshëm transporti i mallrave dhe pasagjerëve në qershor

29/07/2019 11:22 AM 0 komente
Kamioni që transportonte kokainë me origjinë nga Kolumbia

Qershori ka sjellë një rritje të aktivitetit të transportit, në drejtim të lëvizjes si të mallrave ashtu dhe pasagjerëve, raportoi INSTAT në publikimin e fundit për Statistikat e Transportit.

Volumi i mallrave të ngarkuara/shkarkuara në porte, në muajin Qershor 2019 është 413 mijë ton, duke u rritur  48,9 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2018.

Në gjashtëmujorin e parë 2019, volumi i mallrave të ngarkuara/shkarkuara në porte është 2.212 mijë ton, duke u rritur me 13,9 %, krahasuar me vitin 2018.

Volumi i mallrave të transportuara me hekurudhë në muajin Qershor është 1.788 mijë ton-kilometër, duke u rritur me 12,9 %, krahasuar me Qershor 2018.

Në gjashtëmujorin e parë 2019, volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë është 9.650 mijë ton kilometër, duke u rritur me 16,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2018.

Në muajin Qershor 2019, volumi i mallrave të transportuar me ajër është 188 ton mallra, duke u rritur me 7,3 %, në krahasim me Qershor 2018.

Në gjashtëmujorin e parë 2019, me ajër janë transportuar 1.145 ton mallra, duke u rritur 6,5 %, krahasuar me të njëjtën periudhë 2018.

Numri i fluturimeve të kryera, në Qershor 2019 është 2.626, duke shënuar një rritje me 13,5 %, ndaj Qershor 2018.

Numri i pasagjerëve që udhëtojnë me linjë detare, në Qershor 2019 është 146.895, krahasuar me Qershor 2018, ky tregues është rritur 10,4 %. Në gjashtëmujorin e parë 2019, kanë udhëtuar me linjë detare 482.822 pasagjerë, duke u rritur me 8,4 %, krahasuar me një vit më parë.

Në muajin Qershor 2019, transporti ajror i pasagjerëve zë 66,7 % të transportit gjithsej. Numri i pasagjerëve që kanë udhëtuar me linja ajrore, në gjashtëmujorin e parë 2019 është 1.411.479, duke u rritur me 11,1 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

   Eksportet/importet e mallrave sipas mënyrës së transportit

Në Qershor 2019, vlera e mallrave të tregtuara (eksport dhe import) është 79 mld lekë dhe 52,9 % e tyre u transportuan me det.

Në gjashtëmujorin e parë të vitit 2019, vlera e mallrave të tregtuara (eksport dhe import) është 470 mld lekë dhe 52,3 % e tyre u transportuan me det.

    Eksportet e mallrave

Në Qershor 2019, mallrat e eksportuara me det zënë 58,2 %, me rrugë 39,1 % dhe me ajër 0,4 %.

Mallrat e eksportuara me rrugë janë ulur me 3,2 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit paraardhës.

Në gjashtëmujorin e parë të vitit 2019, mallrat e eksportuara me det zënë 59,2 %, me rrugë 39,2 % dhe me ajër 0,3 %.

Në gjashtëmujorin e parë të vitit 2019, mallrat e eksportuara me rrugë janë rritur 9,0 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2018.

Importet e mallrave

Në Qershor 2019, mallrat e importuara me det zënë 50,3 %, me rrugë 43,1 % dhe me ajër  3,0 %.

Mallrat e importuara me rrugë në Qershor 2019 janë ulur me 4,6 %, krahasuar me të njëtën periudhë të vitit 2018.

Në gjashtëmujorin e parë të 2019, mallrat e importuara me det zënë 49,1 %, me rrugë 42,5 % dhe me ajër 3,1 %.

Mallrat e importuara me rrugë janë rritur me 1,8 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit paraardhës.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of