Sindikatat në Bullgari presin një rritje në ekonominë gri për shkak të Covid-19

13/10/2020 4:10 PM 0 komente

Në vitin 2019, ekonomia gri (joformale) në Bullgari përbënte 21% të PBB-së së vendit, tregojnë të dhënat nga Instituti Kombëtar i Statistikave. Shuma arrin në 11.5 miliardë euro.

Këto para janë jashtë sistemit të kujdesit shëndetësor dhe social. Në kushtet e pandemisë Covid-19, niveli pritet të rritet, tha udhëheqësi i sindikatës CITUB, Plamen Dimitrov, me rastin e Javës së Veprimit në Fushatën Europiane për Punën e Deklaruar.

Buxheti i shtetit i Bullgarisë humbet 200 milionë euro në vit nga puna e padeklaruar. Dimitrov vuri në dukje se ajo ekziston edhe në ekonominë e lehtë.

Punonjësit kanë kontrata pune dhe pagesa të sigurimeve shoqërore, por punojnë me orë shtesë që nuk paguhen nga punëdhënësi. “Kush punon në sektorin gri, shkurton të drejtat e tij ose të saj”, paralajmërojnë sindikatat.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of