Sistemi i matrikulimit pengon eksportet

23/04/2019 4:13 PM 0 komente

Flet Nesti Tarusha, administrator i kompanisë FIX

 

Siguria ushqimore ka qenë në fokus të të gjitha kompanive që operojnë në këtë sektor. Mirëpo mospërfundimi i sistemit të matrikulimit të bagëtive në Shqipëri i pengon kompanitë shqiptare në eksport, duke krijuar ngërç.

Në 2017-n, të ardhurat nga shitjet për kompaninë FIX u rritën në krahasim me një vit më parë. Cilët janë faktorët që po ju ndihmojnë të zgjeroheni në treg? Si ishte tendenca në 2018 dhe si e parashikoni ecurinë?

Për vitin 2017, kompania FIX PRO sh.p.k. ka realizuar një xhiro vjetore 452.9 mln lekë, me rritje 9.6% më shumë se viti 2016. Ndërsa në vitin 2018, xhiro vjetore ishte 465.9 mln lekë, duke shënuar rritje 2.9% krahasuar me 2017, që tregon se rritja në përqindje është më e vogël se një vit më parë.

Për vitin 2019, mbështetur në strategjinë e kompanisë dhe përmirësimit të vazhdueshëm të cilësisë të produktit parashikojmë rritje më të madhe se në vitin 2018. Tendenca ka qenë në rritje, ndërsa rritja minimale.

Siguria ushqimore është një nga problematikat e sektorit, ndërsa një pjesë e lëndës së parë vjen nga importi. Si ka ndikuar në ecurinë e kompanive shqiptare? Sa të vështirë e keni të siguroni lëndën e parë (mishin) për të prodhuar?

Siguria ushqimore është fokus dhe synim për të gjithë operatorët në industrinë ushqimore. Por mendoj se zbatimi i standardeve nga industria, mbështetja dhe kontrolli i vazhdueshëm i AKU vitet e fundit ka përmirësuar ndjeshëm situatën dhe garanton sigurinë ushqimore në stabilimentet me investim serioz dhe bashkëkohor. Pjesa më e madhe e lëndës së parë vjen nga importi. Ne mendojmë që stabilimentet e prodhimit të mishit në vend janë shumë të vogla, nuk kanë kapacitet, si dhe kanë kosto të lartë.

A keni pasur hapësirë për të eksportuar në tregjet e huaja? Cilat janë disa nga vështirësitë e kompanive shqiptare për të operuar jashtë?

Po, ne kemi mundësi dhe hapësira për të eksportuar, sepse kemi të gjitha standardet dhe certifikimet e duhura. Pengesë është mospërfundimi i sistemit të matrikulimit të kafshëve në Shqipëri. Ky është ngërçi që ne nuk po lejohemi, për të eksportuar në BE.

Si e vlerësoni raportin me mishin dhe nënproduktet e importuara?

Ne mendojmë që kompanitë serioze shqiptare kanë nivel shumë më të lartë si nga cilësia e produkteve dhe nga siguria ushqimore, krahasuar me produktet e importit. Kjo është e dukshme dhe në çmimet që kanë produktet e importuara në raport me cilësinë e tyre.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of