Sondazhi i OKB: Shqipëria, ndër 20 vendet më të korruptuara në botë

16/03/2018 7:01 AM 0 komente

Shqipëria është një nga vendet ku perceptimi i korrupsionit nga qytetarët e saj është ndër më të lartët në botë, sipas nën-indeksit të korrupsionit, të matur si pjesë e Indeksit të Lumturisë të publikuar së fundmi nga Organizata e Kombeve të Bashkuara.

Një nga treguesit që shërbente për të matur indeksin e lumturisë ishte niveli i perceptuar i korrupsionit. Kompania ndërkombëtare e Sondazheve Gallup, anketoi rreth 1000 individë në rreth 150 vende të botës. Në treguesin e korrupsionit, perceptimi  u mat përmes dy pyetjeve: “A është korrupsioni i përhapur në qeveri apo jo?” dhe “A është korrupsioni i përhapur tek bizneset?”. Sa më i ulët indeksi, aq më i lartë është perceptimi për korrupsionin.

“Monitor” ka përpunuar të dhënat e hedhura online nga raporti botëror i lumturisë, i publikuar dy ditë më parë, ku rezulton se Shqipëria për perceptimin e korrupsionit merr një pikëzim prej 0.032, duke u renditur në vendin e 19 ndër shtetet, qytetarët e të cilëve mendojnë se janë të “zhytura” në korrupsion.

Shtetet me perceptimin më të lartë të korrupsionit në botë janë Lihuania, Bulgaria, Ukraina. Nga vendet e rajonit, Kosova është më keq se ne, ndërsa edhe në shtetin fqinj, Italinë, perceptimi i qytetarëve për korrupsionin është shumë i lartë.

Vendet që qytetarët përkatës mendojnë se ka një nivel të ulët korrupsioni janë Singapori, Danimarka, Finlanda, Zelanda e Re, Suedia, Zvicra. Këto janë dhe shtetet që rezultuan dhe të parat në renditjen e indeksit të lumturisë.

Ndërsa Shqipëria, në raportin e vitit 2018, rezultoi më e palumtura në Europë dhe ndër 10 vendet në botë, që kishin shënuar përkeqësimin më të madh në tre vitet e fundit.  http://www.monitor.al/raporti-lumturise-tregon-zhgenjimin-shqiperia-e-palumtura-ne-europe-nder-vendet-perkeqesimin-te-madh-ne-bote/

Treguesit në të cilët bazohet indeksi marrin për bazë të ardhurat për frymë, pritshmërinë për një jetë të shëndetshme, mbështetjen nga miqtë dhe të afërmit, të dhënat për bamirësi, liria për të bërë zgjedhje në jetë dhe nivelet e perceptuara të korrupsionit, tregues për të cilët shqiptarët duket se rezultojnë më të pakënaqurit në rajon dhe Europë.

Krahas korrupsionit, Shqipëria renditet keq edhe në treguesin e mbështetjes sociale (e 19-a nga fundi), ku individëve u është bërë pyetja: “Nëse do të ishit në telashe, a keni të afërm apo miq se ku mund të mbështeteni që t’ju ndihmojnë kur keni nevojë?”.

Vendi ynë paraqitet më mirë në treguesit e pritshmërisë për një jetë të shëndetshme në lindje (të matur nga të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë) dhe të lirisë për të bërë zgjedhje në jetë, me pyetjen “A jeni të kënaqur apo të pakënaqur me lirinë për të zgjedhur atë që doni të bëni në jetë?”.

Në treguesin e të ardhurave për frymë, të matur sipas fuqisë blerëse, ku raporti ka përpunuar të dhënat e Bankës Botërore, Shqipëria është në vendin e 83 në botë, duke lënë pas në Europë vetëm Bosnjën (84) dhe Kosovën (91). Por, megjithëse më e varfër dhe me perceptim të lartë korrupsioni, në indeksin e lumturisë Kosova ishte e para në rajon, në vend të 66 (Shqipëria ishte në vend të 112, Bosnja është në vend të 93, Maqedonia në vend të 89, Mali i Zi në vend të 81, Serbia në vend të 78).

 

 

Renditja Vendi Perceptimi i korrupsionit (sa më i ulët pikëzimi, aq më i lartë niveli)
1 Lithuania 0.006
2 Bulgaria 0.009
3 Ukraine 0.011
4 Slovakia 0.014
5 Portugal 0.017
6 Indonesia 0.018
7 Trinidad & Tobago 0.019
8 Hungary 0.022
9 Kosovo 0.023
10 Russia 0.025
11 Armenia 0.028
12 Italy 0.028
13 Ghana 0.029
14 Thailand 0.029
15 Liberia 0.030
16 Jamaica 0.031
17 Mongolia 0.032
18 Nigeria 0.032
19 Albania 0.032
20 Lebanon 0.034
21 Czech Republic 0.034
22 Peru 0.034
23 Kyrgyzstan 0.035
24 Cyprus 0.035
25 Afghanistan 0.036
26 Turkmenistan 0.037
27 Central African Republic 0.038
28 Croatia 0.039
29 Colombia 0.039
30 Serbia 0.043
31 Cameroon 0.043
32 Greece 0.044
33 Madagascar 0.049
34 Mauritius 0.050
35 Sri Lanka 0.050
36 Slovenia 0.051
37 South Korea 0.051
38 Gabon 0.052
39 Venezuela 0.052
40 Congo (Kinshasa) 0.052
41 Macedonia 0.052
42 Sierra Leone 0.053
43 Argentina 0.054
44 Bolivia 0.054
45 Kenya 0.055
46 South Africa 0.056
47 Mali 0.056
48 Malaysia 0.059
49 Chad 0.060
50 Uganda 0.061
51 Chile 0.061
52 Angola 0.061
53 Tunisia 0.063
54 Panama 0.063
55 Poland 0.064
56 Yemen 0.064
57 Namibia 0.064
58 Cambodia 0.065
59 Latvia 0.066
60 Benin 0.067
61 Guatemala 0.071
62 Honduras 0.074
63 Spain 0.074
64 Paraguay 0.074
65 Morocco 0.074
66 Burundi 0.076
67 Palestinian Territories 0.076
68 Congo (Brazzaville) 0.077
69 Taiwan Province of China 0.078
70 Nepal 0.078
71 Vietnam 0.079
72 Malawi 0.080
73 Montenegro 0.081
74 Israel 0.082
75 Sudan 0.082
76 Zambia 0.082
77 Senegal 0.082
78 El Salvador 0.082
79 Brazil 0.088
80 Belize 0.089
81 Botswana 0.092
82 India 0.093
83 Mauritania 0.093
84 Guinea 0.094
85 Iraq 0.095
86 Mexico 0.095
87 Tanzania 0.097
88 Niger 0.099
89 Zimbabwe 0.099
90 Costa Rica 0.101
91 Togo 0.101
92 Ivory Coast 0.103
93 China 0.103
94 Haiti 0.104
95 Philippines 0.105
96 South Sudan 0.106
97 Dominican Republic 0.106
98 Kuwait 0.106
99 Egypt 0.107
100 Turkey 0.109
101 Lesotho 0.112
102 Pakistan 0.113
103 Ecuador 0.120
104 Kazakhstan 0.121
105 Bahrain 0.123
106 Saudi Arabia 0.127
107 Burkina Faso 0.128
108 Nicaragua 0.128
109 Iran 0.129
110 United States 0.133
111 Jordan 0.134
112 Algeria 0.135
113 Tajikistan 0.136
114 Iceland 0.138
115 Malta 0.142
116 Bangladesh 0.144
117 Syria 0.144
118 Ethiopia 0.146
119 Libya 0.148
120 Japan 0.150
121 Northern Cyprus 0.154
122 Belarus 0.154
123 Uruguay 0.155
124 Mozambique 0.158
125 Qatar 0.171
126 Bhutan 0.171
127 Laos 0.174
128 Estonia 0.174
129 France 0.176
130 Myanmar 0.178
131 United Arab Emirates 0.186
132 Georgia 0.215
133 Austria 0.224
134 Belgium 0.240
135 United Kingdom 0.272
136 Germany 0.280
137 Canada 0.291
138 Hong Kong SAR, China 0.291
139 Netherlands 0.295
140 Australia 0.302
141 Ireland 0.306
142 Luxembourg 0.321
143 Norway 0.340
144 Switzerland 0.357
145 Sweden 0.383
146 New Zealand 0.389
147 Finland 0.393
148 Denmark 0.408
149 Singapore 0.457
Burimi: Sondazhi i Gallup, në kuadër të Indeksit të Lumturisë; të dhënat e përpunuara nga Monitor

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of