Spanja do të pilotojë javën e punës me katër ditë

16/03/2021 1:39 PM 0 komente

Spanja mund të bëhet një nga vendet e para në botë që po teston javën e punës me katër ditë, pasi qeveria ra dakord të nisë një projekt pilot për kompanitë e interesuar në këtë ide.

Në fillim të këtij viti, partia e vogël e majtë “Más País” njoftoi se qeveria kishte pranuar propozimin e saj për të testuar idenë. Që në ajo kohë janë zhvilluar shumë bisedime mes qeverisë dhe grupeve të interesit.

Plani do t’u lejojë punëtorëve të kalojnë më pak orë në zyrë, pa asnjë ulje në pagë.

Detajet e plota të projektit nuk janë diskutuar ende, por partia ka propozuar një projekt tre vjeçar, me një kosto prej 50 milionë euro, i cili do të lejojë kompanitë e interesuara të bëhen pjesë e këtij pilotimi me një rrezik minimal.

Kostot e ndërmarrjeve do të mbulohen me 100% vitin e parë, 50% vitin e dytë dhe 33% në vitin e tretë.

“Me javën e punës katër ditore (32 orë), ne po fillojmë debatin e vërtetë të kohërave tona”, tha Iñigo Errejón i partisë Más País.

“Është një ide, koha e së cilës ka ardhur.”

Pilotimi i idesë u përshëndet nga mbështetësit e saj, pasi ata besojnë së është një mjet që do të rrisë produktivitetin, përmirësimin e shëndetit mendor të punëtoreve dhe për të luftuar ndryshimin e klimës./Euronews

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of