Spanja ‘ka ngecur’ nga fati i zgjedhjeve, gjendja për Sanchez përkeqësohet

11/11/2019 9:42 AM 0 komente

Spanja është më e pa qeverisur se kurrë dhe personi që fajësohet për rrëmujën është Pedro Sanchez.

Ai e nisi karrierën e tij në një zgjedhje të panevojshme, gjashtë muaj pas zgjedhjes së fundit, duke shpresuar të forcojë mbështetjen e tij. Përkundrazi, socialistët e tij e braktisën. Një partner i mundshëm i koalicionit u zhduk ndërsa një tjetër, Podemos, e sulmoi atë për pamëshirshmërinë e mbajtjes së votës. Fituesi më i madh gjatë natës ishte Vox, një grup nacionalist spanjoll që do të rrisë kostot politike të çdo lloj marrëveshjeje.

Pas një të Dielë të rrëmujshme, Sanchez duhet të mbledhë pjesët. Siç tha Ignacio Jurado, një analist politik me Quantio: “Basti i tij doli keq.”

Paradoksalisht, Sanchez mund të përfundonte përsëri në pushtet. Socialistët mbeten partia më e popullarizuar në vend, kështu që ata së pari marrin formimin e një qeverie, por peizazhi politik është aq i copëtuar sa që detyra e formimit së bashku të një koalicioni është e pashmangshme.

Rezultati gjithashtu e lë Spanjën pa asnjë drejtim, pasi pikëpamja ekonomike errësohet dhe sfidat e separatizmit katalonas tronditen në kornizën e saj kushtetuese. Dhe shtron pyetje në lidhje me gjykimin e vetë Sanchez: ai bast se votuesit do të tërhiqeshin drejt premtimeve për stabilitet dhe politika progresive.

 

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of