Spanjë/ Ekonomia vazhdon të lulëzojë

08/07/2019 9:41 AM 0 komente

Ekonomia e Spanjës po ecën përpara me një bum të shëndetshëm.

Rritja është në rrugë të mbarë këtë vit për të tejkaluar çdo Grup të Shtatë ekonomive përveç nga SHBA, duke u mbështetur në një zgjerim që ka kaluar tashmë për një gjysmë dekade. Fuqia e saj e habitshme së fundmi bëri që Banka e Spanjës të rriste parashikimet e saj për rritjen e vitit 2019, duke parashikuar 2.4% – dy herë më shumë se parashikimet e Komisionit Evropian për eurozonën.

Politikëbërësit në Bruksel dhe zyrtarë të Fondit Monetar Ndërkombëtar në Uashington nuk mund të ndihmojnë të shqetësohen se një vrull i tillë është i paqëndrueshëm. Kjo është një pikëpamje e kundërshtuar në Spanjë nga dy zyrtarë dhe disa ekonomistë, të cilët thonë se një rritje prej pesë vjetësh me rritje vjetore mesatarisht rreth 3%, nuk tregon shenja të ekonomisë së shëndetshme.

“Ne po gjenerojmë vende pune më shumë se dy herë më shpejt sa zona e euros dhe SHBA”, tha Ignacio de la Torre, krye ekonomist në Arcano Partners në Madrid. “Themelet janë të mira. Nuk ka asnjë problem me mbinxehjen apo pabarazitë. ”

De la Torre, një dem i vjetër që sfidoi konsensusin gjatë krizës bankare të vitit 2012 për të parashikuar kthesën e ekonomisë, thotë se rritja mbetet e fuqishme pavarësisht një ngadalësimi global.

Vendi është ende plagë e krizës së saj, me një normë të papunësisë në 14.7%, dhe mbi mesataren e eurozonës. Në të njëjtën kohë, një përmirësim në konkurrencën e kostos ndihmoi eksportet. Tani ata përbëjnë rreth një të tretën e prodhimit të brendshëm bruto kundrejt një të katërtën përpara se gjërat të fillonin të shtrembëroheshin në vitin 2008.

/ BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of