Syri i Kaltër me plan të ri menaxhimi, do ketë kompensime për objektet që shembi IKMT

14/08/2020 12:00 PM 0 komente

Syri i Kaltër, një nga atraksionet turistike më mbresëlënëse në Jugun e Shqipërisë, i trajtuar si paketë bashkë me atë çka ofron Saranda, do të menaxhohet me një plan të ri.

Një dokument i Bankës Botërore, që i referohet projektit të zhvillimit të integruar urban dhe të turizmit në disa rajone në vend, ndalet edhe tek risistemimi i kuadrit të politikave. Sa i takon Syrit të Kaltër, thuhet se qeverisë i është dorëzuar tashmë një plan për menaxhimin e këtij monumenti natyror dhe se miratimi ka mbetur peng i situatës së shkaktuar nga koronavirusi.

Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura ka filluar procesin e zhvillimit të Planit të Menaxhimit të sitit të mbrojtur “Syri i Kaltër” që nga fundi i vitit 2019.  Plani i Menaxhimit do të përcaktojë zonat brenda zonës së mbrojtur “Syri i Kaltër” në zona, përfshirë këtu  aktivitetet e mundshme të turizmit që nuk do të shkaktonin dëm në integritetin e zonës së mbrojtur, përfshirë do të lejohen shërbimet të freskimit për turistët. Drafti i Planit të Menaxhimit është përgatitur dhe dorëzuar në shkurt, 2020. Plani i Menaxhimit u prezantohet personave të prekur, i cili ka u pajtuan me planin. Plani i Menaxhimit pritej të aprovohej nga Ministrat e Turizmit dhe Mjedisi në shkurt të vitit 2020, megjithatë, miratimi është vonuar për shkak të COVID-19” thuhet në dokumentin e Bankës Botërore.

I njëjti dokument nxjerr në pah edhe një problematikë që është hasur në jo pak raste, ku autoritetet marrin iniciativa ekstreme në prona private dhe që më pas këto rezultojnë në kompensime milionëshe ndaj palëve të dëmtuara.

E njëjta situatë është përsëritur edhe në Syrin e Kaltër ku, pas shembjeve të bëra nga Inspektorati Kombëtar për Mbrojtjen e Territorit në vitin 2018, gjykata ka vendosur të paktën për dy raste se shembjet janë bërë në kundërshtim me standardet dhe në të njëjtin vendim ka dalë edhe konsulenti i pavarur i marrë nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit. Shteti do të kompensoje dëmet që u janë shkaktuar pronarëve në këtë zonë.

“Pavarësisht nga madhësia e humbjes faktike, objektet e kafenesë që do të ndërtohen nga qeveria dhe do t’i ofrohen pronarët e kafeneve të prekura mbi një bazë të qirasë afatgjatë do të paktën të jenë ekuivalente në vlerë me kafenetë që ata kanë në pronësi para prishjeve, dhe më shumë sesa të kompensojnë humbjen aktuale të përjetuar prej tyre” thuhet në dokument.

Çdo vit sipas të dhënave të Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura Syrin e Kaltër e vizitojnë në sezonin turistik veror mbi 100 mijë vizitorë, sipas librit të vizitorëve. Por shumë më shumë e vizitojnë atë edhe pa u regjistruar. Zbatimi i një plani Menaxhimi sipas BB pritet që të sjellë një vlerë të shtuar për këtë zonë.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of