Taksa e ulur për banesat/ Nga një janari, rihapet procesi i rivlerësimit

10/12/2019 10:46 AM 0 komente

Duke filluar nga data 1 janar qytetarët do të kenë mundësinë të rivlerësojnë pasuritë e patundshme sipas vlerës së tregut duke paguar një tatim të zbutur.

Në dakordësi me qeverinë, komisioni parlamentar i ekonomisë ka propozuar projektligjin, i cili u jep mundësi qytetarëve të rivlerësojnë pronat me çmimet e tregut duke paguar jo 15 për qind sa çështë taksa në fuqi aktualisht, por vetëm 3 për qind.

Sipas draftit të depozituar në kuvend, ky lehtësim do të jetë I kufizuar në kohë dhe do ta përfitojnë vetëm qytetarët që I rivlerësojnë pasuritë e tyre brenda datës 30 gusht të vitit të ardhshëm. Pas kësaj date, taksa rikthehet në nivelin e saj normal, pra 15 për qind. Por si përfitojnë qytetarët nga kjo masë?

Sipas legjislacionit tatimor, shitja e një prone të patundshme në Shqipëri, qoftë kjo banesë apo tokë, i nënshtrohet taksës 15 për qind, e cila llogaritet mbi diferencën mes çmimit të shitjes dhe atij të blerjes.

Pra, nëse një individ e ka blerë një apartament 50 mijë euro para disa vitesh, por sot e shet atë 70 mijë euro, atëherë ai duhet të paguajë një taksë 15 për qind mbi diferencën e çmimit të shitjes me atë të blerjes. Në këtë rast kjo diferencë është 20 mijë euro dhe detyrimi tatimor që duhet të paguhet nga qytetari është 3 mijë euro.

Por ligji i ri që hyn në fuqi në një janar I jep të drejtën këtij individi, që ta rivlerësojë banesën me çmim tregu duke paguar jo 15 për qind por vetëm 3 për qind. Rrjedhimisht për shembullin e mësipërm, taksa zbret nga 3 mijë euro që duhet të paguhej normalisht në vetëm 600 euro, pra 5 herë më pak.
Sipas relacionit të projektligjit, kjo masë pritet të nxisë rivlerësimin e 50 mijë pasurive të patundshme duke sjellë një efekt pozitiv të ardhurash në buxhetin e shtetit për vitin e ardhshëm prej 4 miliardë lekësh ose rreth 33 milionë euro.

Top Channel

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of