Taksapaguesit europianë, sërish në risk në rast falimenti të një banke

19/12/2019 9:34 AM 0 komente

Taksapaguesit evropian përsëri po lirojnë me qira bankierët

Premtimi për taksapaguesit evropianë pas krizës financiare ishte e thjeshtë: Nuk do të ishin më ata të parët që u kërkohej të shpëtonin bankat e rrënuara; në vend të kësaj, investitorët duhet të marrin faturën kur një huadhënës po ‘lëkundet’.

“Tatimpaguesit nuk janë më në vijën e parë për të paguar gabime e bankave,” ka deklaruar Michel Barnier, zyrtari më i lartë i Bashkimit Evropian për rregullimin financiar, në dhjetor të 2013 kur përfunduan bisedimet politike mbi legjislacionin e ri.

Pas gjashtë viteve, qeveritë kanë arritur të anashkalojnë këtë parim. Vetëm këtë muaj, Komisioni Evropian miratoi shpëtimin e Gjermanisë prej 3.6 miliardë eurosh (4 miliardë dollarë) të Norddeutsche Landesbank-Girozentrale, ndërsa Italia është e zënë me ndihmën e një huadhënësi rajonal në Jug të vendit.

“Nuk mund të shqetësoheshim më shumë; kjo mund të ketë qenë gozhda e fundit në arkivolin e kornizës sonë të zgjidhjes, “tha Luis Garicano, një anëtar Spanjoll i Parlamentit Evropian për grupin liberal.

Pas krizës, BE ra dakord për një sërë rregullash që synojnë të zhvendosin barrën tek pronarët dhe kreditorët e bankave me probleme, duke i detyruar ata të marrin humbje përpara se një bankë të lejohet të përdorë fondet publike. Një agjenci u krijua për t’u marrë me bankat e falimentuara në zonën e euros dhe huadhënësve u kërkohet të lëshojnë disa lloje borxhi që mund të shndërrohen në kapitalin e vet ose të shlyhen në rast të një problemi.

Meqenëse kuadri hyri plotësisht në fuqi në vitin 2016, mangësitë e tij janë bërë gjithnjë e më të dukshme. Bordi i Vetëm i Rezolutës, Agjensia e Dështimit të eurozonës,  trajton vetëm rastet më të mëdha, ndërsa pjesa tjetër trajtohet sipas rregullave kombëtare të falimentimit. Këto janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra dhe mund të hapin dyer për shpëtimet publike.

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of