Teknologjia mRNA e përdorur për vaksinat Covid mund të krijojë doza “më të fuqishme” ndaj gripit sezonal

12/05/2021 11:35 AM 0 komente

Teknologjia mRNA e përdorur për të zhvilluar vaksinën Pfizer-BioNTech Covid-19 mund të ndihmojë gjithashtu në krijimin e dozave “më të fuqishme”, ndaj gripit sezonal, u shpreh për CNBC, Kathrin Jansen, shefe për hulumtimin dhe zhvillimin e vaksinave të Pfizer.

Mënyra sesi mund të funksionojnë vaksinat e gripit ndryshon nga sezoni në sezon. Por në përgjithësi, vaksinimet e gripit ulin rrezikun e sëmundjes nga viruset e gripit nga 40% deri në 60%, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Jansen tha se arsyeja pse efektiviteti i vaksinës së gripit ndryshon është për shkak të faktit se viruset e gripit gjithmonë ndryshojnë dhe një lloj që ishte i zakonshëm në një sezon të mëparshëm mund të mos jetë aq i përhapur në tjetrin.

Shkencëtarët duhet të monitorojnë vazhdimisht variantet dhe të zgjedhin se cilat do të përfshihen në vaksinën e gripit çdo vit. Ndonjëherë shkencëtarët bëjnë zgjedhje që nuk përputhen mirë, tha Jansen.

Por me fleksibilitetin e teknologjisë mARN, shkencëtarët mund të “ndryshojnë” shpejt dhe të rregullojnë vaksinën e gripit për t’iu përshtatur llojit më dominues, tha ajo.

“Unë mendoj se suksesi i madh i vaksinave të mARN në adresimin e Covid-19 ka hapur qartë një numër të madh mundësish”, tha Jansen për CNBC.

“Ne duam të kemi vaksina më të mira për individët e moshuar”, të cilët janë më të prirur për tu prekur nga sëmundjet e ndryshme.

“Dhe kjo është ajo që unë kam në mendjen time, krijimi i një dozë më të fuqishme ndaj gripit sezonal”.

Komentet e Jansen vijnë pasi Pfizer pati një sukses të madh me vaksinën e saj të bazuar në mRNA ndaj Covid-19.

Teknologjia mARN, ka qenë në zhvillim për vite me rradhë, por është hera e parë që ajo përdoret tek njerëzit nëpërmjet vaksinave Pfizer dhe Moderna.

Vaksina Covid e bazuar në mRNA punon duke mashtruar trupin që të prodhojë një pjesë të padëmshme të virusit, duke shkaktuar një përgjigje imune.

Thuhet se është më e lehtë për t’u prodhuar sesa vaksinat tradicionale, të cilat zakonisht përdorin një virus të vdekur ose të dobësuar për të prodhuar një përgjigje imune.

Pfizer dhe partneri i saj gjerman BioNTech njoftuan planet për të zhvilluar një vaksinë të koronavirusit në mars të vitit të kaluar dhe paraqitën një kërkesë në Administratën e Ushqimit dhe Barnave për autorizimin e përdorimit emergjent në nëntor.

Vaksina me dy doza, u zbulua në një provë klinike të jetë rreth 95% efektiv. Në publikimin e raportit të fitimeve të tremujorit të pare, javën e kaluar, Pfizer tha se pret shitje për vitin e plotë prej 26 miliardë dollarësh nga vaksina, nga parashikimi i saj i mëparshëm prej rreth 15 miliardë dollarësh. Ai pret një fitim të rregulluar paraprakisht në gamën e lartë të të ardhurave prej 20% për vaksinën.

Drejtuesit e Pfizer u thanë investitorëve se ata gjithashtu shpresojnë të bëjnë përmirësime mbi vaksinat aktuale të gripit. Ata thanë se duke pasur parasysh përgjigjen e fortë imune për vaksinën Covid-19, ata shpresojnë se do të jetë e njëjta gjë për një vaksinë të gripit me bazë mRNA. Moderna po punon gjithashtu për një vaksinë gripi duke përdorur teknologjinë mARN./CNBC

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of