Theresa May refuzon të mbështesë kërkesën e Boris Johnson për ‘dividend’ të Brexit

30/03/2018 9:04 AM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Theresa May ka refuzuar të mbështesë pretendimin e Boris Johnson që do të kishte një ” divident të Brexit” për në Mbretërinë e Bashkuar, pasi ajo vizitoi vendin në ditën që shënon 1 vit derisa Britania të largohet nga Bashkimi Europian.

Kryeministrja tha se Britania e Madhe nuk do të dërgonte më “shuma të mëdha parash” në Bruksel, kështu që në mënyrë të pashmangshme do të kishte më shumë para në dispozicion për shpenzimet prioritare, duke përfshirë NHS.

Në një deklaratë të mërkurën, sekretari i jashtëm, një lider kryesor i Lëvizjes ‘Voto’, tha: “Lajme fantastike rreth financimit të NHS. Frytet e një ekonomie të fortë dhe një qeveri Tory. Qëndroni në këmbë për dividendin e Brexit! ”
Megjithatë, ajo nuk pranoi të përdorë termin “dividend i Brexit” pavarësisht se është kërkuar në mënyrë specifike në një intervistë me BBC.
“Shikoni, do të ketë para që në rastin tjetër ne do t’i kishim dërguar Bashkimit Europian se do të jemi në gjendje të shpenzojmë për përparësitë në MB”, u përgjigj ajo.

Hezitimi i MAy për të përshkruar kthimin e kontributit vjetor neto të Britanisë së Madhe në Bruksel për Brukselin si një “dividend” sugjeron se ajo ka rezerva për të nënkuptuar se do të kishte një fitim neto nga largimi nga BE.

Instituti për Studime Fiskale vlerëson se ndikimi më i gjerë ekonomik i Brexit do të dobësojë financat publike me rreth 15 miliardë funte në vit deri në fillim të viteve 2020, ekuivalentin e rreth 10% të buxhetit të NHS.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of