Tregjet e aksioneve rifitojnë qetësinë, thesaret ‘rrëshqasin’ drejt 1%

02/03/2020 4:29 PM 0 komente

Tregjet botërore të aksioneve kanë rifituar qetësinë fillimin e kësaj jave, pasi shpresojnë për uljen e normës globale të interesit për të zbutur goditjen që ka marrë ekonomia nga përhapja e koronavirusit, ndërsa prodhimet e thesarit shkojnë në 1 për qind.

Pas zhytjes më të këqe gjatë javës së kaluar për tregjet e aksioneve që nga koha e krizës financiare në vitin 2008, vazhdimi i rrugëtimit do të ishte i vështirë.

Azia fillimisht e nisi me zhytje të tregjeve pasi Kina raportoi një rënie rekord në aktivitetin e fabrikës, më pas patën një ngritje, prodhimet e bonove u fundosën, ndërsa bisedimet për shkurtimet e furnizimit të OPEC çuan në rënien e çmimit të naftës deri në 3.5%.

Nafta e papërpunuar Brent u tregtua nën 53 dollarë për fuçi, një rënie e madhe nga pothuajse 70 dollarë që kishte arritur në fillim të vitit.

Europa bëri një fillim të ashpër. FTSE 300 u rrit mbi 2%, duke e futur atë në kursin e duhur për ditën më të mirë brenda një viti.

Në Wall Street, indekset S&P 500 dhe Dow Jones, patën një udhëtim të çrregullt të ngjashëm, së pari zhytje, pastaj ‘pranverë’, pastaj ngecje dhe përfundimisht ngecje afër qëndrueshmërisë.

“Tregu po i kthehet normalitetit sepse ekziston perceptimi se do të ketë një reagim të koordinuar të politikës G7,” tha shefi i strategjisë së kreditit të BlueBay Asset, David Riley.

Strategjistët e Wall Street kanë qenë duke zvogëluar parashikimet pasi ndikimi nga virusi do të ndihet shumë më larg se tremujori i parë, duke vënë në rrezik rritjen e fitimit të vitit 2020.

E ardhmja e tregjeve tani nënkupton një 50 pikë bazë të plotë të shkurtuar nga Rezerva Federale e SHBA në mbledhjen e saj në 17-18 mars, e ndjekur nga një bllokim prej 10 pikësh nga Banka Qendrore Europiane në prill.

Sa i përket tregjeve aziatike, Guvernatori i Bankës së Japonisë Haruhiko Kuroda ka thënë se BOJ do të ndërmarrë hapa për të stabilizuar tregjet nëse do të ishte e nevojshme.

Po ashtu edhe Banka e Anglisë tha gjithashtu se po monitoronte zhvillimet dhe po vlerësonte “ndikimet e mundshme në ekonomitë dhe sistemet financiare globale dhe të mbretërisë”.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of