Tregtarët në të gjithë Evropën përballojnë koston e dështimit

10/01/2020 9:39 AM 0 komente

Bankat dhe menaxherët e aseteve së shpejti do të përballen me një revolucion në tregjet evropiane të letrave me vlerë që mund të shtojnë, kostot e tregtimit me miliarda euro në vit.

Rregullat e reja evropiane do të hyjnë në fuqi në shtator që do të imponojnë standarde më të ashpra mbi tregtitë që nuk arrijnë të shlyhen me kohë – qoftë sepse blerësi nuk i dorëzon fondet për të paguar për marrëveshjen, ose sepse shitësi nuk i siguron letrat me vlerë.

Rregullat pritet të trondisin një industri e cila është përdorur për të zgjidhur probleme të tilla në baza joformale, dhe ku dënimet e vonesave janë të rralla. Bankat e mëdha të investimeve secila duhet të merren me rreth 10,000 marrëveshje të dështuara çdo ditë në tregjet e tyre thelbësore në rajon, sipas Cognizant, një ofrues i shërbimeve IT me bazë në New Jersey.

ICMA, një shoqatë tregtare e industrisë së bonove, ka paralajmëruar se regjimi i ri ka të ngjarë të godasë çmimet dhe likuiditetin në huadhënien e letrave me vlerë dhe disa qoshe të tregut me të ardhura fikse. Tregtimi i aksioneve gjithashtu mund të tronditet.

“’Eshtë kilometri i fundit i tregtisë ku paratë ndryshojnë duart,” tha Virginie O’Shea, drejtore kërkimore në Aite Group në Londër. “Industria nuk ka përfituar nga askush duke i kushtuar vëmendje dhe tani rregullatori dëshiron t’i drejtohet këtij ‘elefanti në dhomë’.”

/FT

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of