Ulja e pragut, nuk dha efektin e pritur

04/09/2018 4:52 PM 0 komente

Flet Luan Leka, administrator i kompanisë EHW

 

Luan Leka, një nga sipërmarrësit më të mëdhenj në vend, administrator i fabrikës së përpunimit të mishit në vend, EHW, i cili ka qenë një nga mbështetësit e uljes së pragut të TVSh-së për biznesin e vogël, thotë për “Monitor” që ulja e pragut nuk ka dhënë efektin e dëshiruar.

“Gjendja mbetet ajo që ishte para këtij vendimi. Një pjesë e konsiderueshme e biznesit të vogël vazhdon të mos i pranojë faturat e blerjeve dhe për pasojë, të shesë pa dhënë kuponin fiskal”, ka pohuar ai në një intervistë për Monitor. Ai thotë se shteti duhet të ketë vullnet politik dhe mos i trembet humbjes së votave nëse kontrollon me rigorozitet biznesin e vogël.

Një pjesë e industrisë përpunuese ka ndier si shqetësim uljen e aftësisë për të shitur te bizneset e vogla, duke qenë se këta të fundit refuzojnë të marrin mall me faturë, për të mos kaluar pragun e ri. A e keni hasur ju këtë problematikë në kompanitë tuaja?

Më rezulton që ulja e pragut të TVSH për biznesin e vogël nuk ka pasur efektin e dëshiruar. Gjendja mbetet ajo që ishte para këtij vendimi. Një pjesë e konsiderueshme e biznesit të vogël vazhdon të mos i pranojë faturat e blerjeve dhe për pasojë, të shesë pa dhënë kuponin fiskal. Është për të ardhur keq, mbasi kjo situatë dëmton si subjektet e biznesit të vogël po ashtu edhe ato të biznesit të madh që duan të punojnë konform rregullave dhe ligjeve.

Për pasojë përfitojnë evazorët e të dy kategorive.
Mendoj që shkak është frika që ka biznesi i vogël që duke kapërcyer pragun e shitjeve kalon në biznes të madh, detyrohet të paraqesë një bilanc kontabël dhe të paguajë tatimfitimin.

Si mendoni se mund të përmirësohet situata?

Ulja e tatimfitimit në 5% për bizneset që faturojnë më pak se 14 milionë lekë, që u vendos së fundmi, shpresoj të ndikojë për mirë në normalizimin e kësaj situate.
Edhe pse unë mendoj, që do të ishte më mirë nëse për këtë kategori biznesi, të aplikohej një tatim më i thjeshtuar, p.sh., një tatim 1-2% mbi xhiron, pa detyrimin për të paraqitur një bilanc kontabël.

Por, gjithashtu mendoj që asnjë masë tekniko-ligjore nuk do të jepte efekt të plotë pa një vendim politik: shteti nuk duhet të ketë frikën e humbjes së votave nëse kontrollon me rigorozitet biznesin e vogël. Në mosdeklarimin e blerjeve dhe shitjeve nga biznesi i vogël fshihet i gjithë informaliteti i ekonomisë.

Nëse për çdo shitje me pakicë do të jepej kuponi fiskal, informaliteti do të bëhej zero, si për biznesin e vogël edhe për atë të madh. Dhe nga kjo do të përfitonte pa dyshim shumica dërrmuese e popullsisë.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of