Urgjencë klimatike/ Lagarde thotë se BQE duhet të forcojë veprimet

04/12/2019 9:20 AM 0 komente

Christine Lagarde ka thënë se Banka Qendrore Evropiane duhet të bëjë më shumë për të ndihmuar në trajtimin e urgjencës së ndryshimeve të klimës, pasi ajo ra nën presionin e eurodeputetëve për të rritur veprimet kundër ngrohjes globale.

Duke nënkuptuar se si presidente, ajo do të lëvizte BQE-në përtej detyrës së saj tradicionale të kontrollit të inflacionit, Lagarde tha se banka do të përfshijë kërcënimin e klimës në parashikimet e saj ekonomike ashtu edhe në cilësinë e saj si ‘roje’ e sistemit financiar.

BQE, si të gjitha bankat qendrore, përdor modele për të parashikuar se si do të funksionojë ekonomia e eurozonës. “Këto modele duhet të përfshijnë rrezikun e ndryshimit të klimës,” tha Lagarde. “Kjo është e pakta, mendoj, duhet të presim.”

Ish drejtori menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar ra nën presion në komitetin e BE për çështje ekonomike dhe monetare për shkak të dështimit të BQE për të mbështetur ‘gjelbërimin’ e ekonomisë së eurozonës përmes blerjes së obligacioneve në kompani miqësore me mjedisin.

Lagarde tha se rishikimi i BQE-së që ajo kishte zbatuar pasi të ketë sukses Mario Draghi si president muajin e kaluar do të shikonte nëse politika duhet të ndryshohej.

Ishte gjithashtu e rëndësishme që agjensitë e vlerësimit morën parasysh ndryshimin e klimës kur vlerësuan vlerën e kredisë.

“Unë do të shpresoja që tre agjensitë e njohura të njohura të vlerësimit (Moody’s, S&P dhe Fitch) të lëvizin në atë drejtim,” tha Lagarde. “Nëse më pyesin pikëpamjet e mia, unë do t’u tregoj atyre.”


/THE GUARDIAN

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of