Video News Monitor

Varësia e lartë prej Italisë dëmtoi fasonët shqiptar. Humbjet mbi 60%.

12/12/2020 10:12 PM 0 komente

Mbyllja e dytë prej pandemisë, që po ndodh në shumicën e vendeve të BE-së, rrezikon të çojë në faliment fabrikat shqiptare të fasonit, të cilat i shpëtuan valës së parë. Për të mbijetuar, shumë prodhues kanë treguar shkathtësi, jo vetëm duke përshtatur linjat e prodhimit, por edhe duke gjetur tregje e partnerë të rinj, përveç Italisë.

Tregtia me Italinë, me porosi të cilat nuk kanë një cikël të mbyllur për produktin, e kanë mbajtur industrinë në vendnumëro, duke mos ia rritur vlerën mallrave, por duke i shfrytëzuar shqipërisë, vetëm krahun e lirë të punës. Gjatë 10-mujorit të vitit 2020, 75% e eksporteve të fasonit shkuan në Itali. Varësia ndaj shtetit fqinj është parë gjithnjë si dobësi, pasi çdo krizë ekonomike që ndodh përtej Adriatikut përçohet me shpejtësi edhe në vendin tonë.

Pasiguria prej pandemisë duket se po i zgjon nga rutina disa fabrika shqiptare, të cilat kanë lidhur tashmë kontrata të qëndrueshme me vende të tjera. Eksportet e tekstilit dhe këpucëve janë rritur me ritme dyshifrore me Francën, Gjermaninë dhe Britaninë. Disa kompani kanë lidhur kontrata edhe për eksport veshjesh mjekësore me SHBA dhe furnizim me këpucë për Japoninë, tregje të cilat nuk kanë qenë kaq aktive më parë. [lexoni]

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of