Vrojtimi, vetëm 39% e shqiptarëve kanë llogari bankare, nuk e hapin se nuk kanë para (më e ulëta në Europë)

26/01/2020 11:00 PM 0 komente

Pamjaftueshmëria e fondeve shihet të jetë arsyeja kryesore që i mban shqiptarët larg bankave sipas një vrojtimi të “Global Findex” në lidhje me faktorët kryesorë që pengojnë përhapjen e shërbimeve bankare dhe financiare në Shqipëri.

Sipas vrojtimit, vetëm 39% e shqiptarëve mbi 15 vjeç kanë llogari bankare, që është më e ulëta jo vetëm në Europë, por edhe në rajon. Pas nesh, renditet Bosnja, me rreth 60% dhe Serbia e Maqedonia me rreth 70%.

Vrojtimi tregoi se, në Shqipëri mungesa e fondeve si arsye për të përdorur bankat është dy herë më e lartë se, në Rajon. Vetëm 22 për qind e boshnjakëve që nuk kanë llogari bankare mendojnë se shkak është mungesa e fondeve, kundrejt 14% në Serbi, 13 % në Maqedoni dhe 4% në Kroaci.

Një arsye tjetër pse i mban shqiptarët larg bankave është kostoja e lartë e shërbimeve bankare. 27 për qind e shqiptarëve që nuk e kanë një llogari mendojnë se shërbimet bankare janë shumë të shtrenjta.

Në vendet ë tjera të Rajonit kjo arsye nuk është aspak shqetësuese për aksesin në llogaritë bankare, pasi mesatarisht vetëm 3 për qind e qytetarëve në rajon nuk hapin llogari për shkak të kostos.

Gjithashtu një pjesë e konsiderueshme e shqiptarëve që nuk kanë llogari bankare, rreth 17% prej tyre, pasi mendojnë se i kanë bankat shumë larg vendbanimit të tyre, ndryshe nga vendet e Rajonit Bosnja, Serbia ku vetëm 2 -3 për qind  tyre e konsiderojnë largësinë nga bankat si pengesë.

Gjithashtu 11 për qind e shqiptarëve që nuk kanë llogari kanë pohuar se nuk afrohen bankave pasi nuk kanë besim. Kjo përqindje në vendet e Rajonit është më e ulët (shih grafikun bashkëngjitur)/

Të dhënat e Global Findex zbulojnë se pjesa e të rriturve me një llogari bankare në bankë ne Shqipëri ishte 39 për qind në 2017 (krahasuar me 67 për qind të mesatares botërore.

Raportet vendase tregojnë se 99.2 për qind e biznesëve pranojnë pagesa cash.

Shërbimet elektronike të pagesave po gjejnë përhapje tek pagesat e ujit dhe dritave, ndërsa pagesat ndërmjet individëve bëhen në cash.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of