Zgjatet deri në shkurt 2020 programi ballkanik për Via Dinarica

17/11/2019 11:00 PM 0 komente

Turizmi është një nga sektorët prioritarë të Strategjisë SEE 2020, me potencialin e tij të rëndësishëm për bashkëpunim rajonal si kontribues i drejtpërdrejtë dhe i tërthortë në punësimin, eksportin dhe rritjen e PBB-së. Sidoqoftë, për shkak të shumë sfidave, siç janë copëzimi i sektorit, infrastruktura e pazhvilluar, procedurat e rënda administrative, mungesa e ofertës së larmishëm të tregut, etj., Ekonomitë e EJL kanë rënë dakord të japin përparësi në turizëm dhe t’i adresojnë ato sfida përmes një veprimi të përbashkët, rajonal.

Në bazë të këtij qëllimi, Këshilli Rajonal i Bashkëpunimit (RCC) ka bërë me dije se ka zgjatur projektin e asistencës për një nga projektet më të rëndësishme që ka mbështetur në Ballkanin Perëndimor, pikërisht Via Dinarica. RCC bën me dije se përmes një kompanie konsultence, e cila do të nisë punën në 15 nëntor deri në shkurt 2020 synohet të lehtësojë procesin e planifikimit strategjik drejt krijimit të strukturës së menaxhimit rajonal me nevoja të identifikuara të burimeve.

“ Projekti i Triple P i Turizmit i RCC, një iniciativë tre-vjeçare e financuar nga BE, përqendrohet në 6 përfituesit e IPA II në Ballkanin Perëndimor. Projekti synon të përmirësojë cilësinë e ofertës së turizmit përmes: krijimit të ofertës / produktit / ëve të përbashkët për të nxitur integrimin rajonal në sektorin e turizmit dhe promovimin e tij të përbashkët global; diversifikimi i ofertës turistike të rajonit; lehtësimin e barrierave të politikave për zhvillimin e industrisë së turizmit dhe lehtësimin e procedurave administrative; përmirësimi i nivelit të shërbimeve në lidhje me turizmin; dhe mbështetjen e projekteve në shkallë të vogël të infrastrukturës për të mbështetur zhvillimin e ofertës / produktit rajonal të turizmit.”-thuhet në dokumentin e RCC.

Zhvillim i produktit

Gjatë vitit 2018, projekti RCC Triple P Turizmit përfundoi Fazën I të zhvillimit të produktit që përfshinte identifikimin dhe përzgjedhjen e temave për rrugët rajonale, zhvillimin e qasjes së kornizës kyçe për secilën rrugë / produkt dhe zhvillimin fillestar të konceptit për dy temat e reja. Përmes procesit konsultativ të ekzekutuar me Grupin e Ekspertëve të Turizmit, oferta e mëposhtme rajonale zgjodhi mbështetjen e projektit:

  • (Turizëm Aventurë) Via Dinarica dhe programet spin off; Via Dinarica, si gjurmët e rajonit mega, tashmë gëzon njohje në tregun ndërkombëtar të udhëtimeve aventureske dhe shërben si gjenerues i rritjes në zona të thella të rajonit. Trans Dinarica, një opsion biçikletë malor, plotësues i programeve të ecjes Via Dinarica, është njohur si produkti tjetër që është në zgjerim. Më tej, nënprograme të ngjashme pritet të identifikohen dhe zhvillimi të fillojë gjatë periudhës së zbatimit.

E quajtur “Via Dinarica” , projekti përfaqëson një trajektore të gjatë 2,000 kilometra që shtrihet nga Sllovenia e kalon përmes Kroacisë, Bosnje dhe Hercegovinës, Malit të Zi, Shqipërisë, Serbisë, Kosovës dhe Maqedonisë.

Ky itinerar është vlerësuar si një nga rrugëtimet më interesante, ndër to britanikja “The Guardian” e ka cilësuar si ndër udhëtimet e aventurës më të mira, të përfshirë në dhjetëshen më të mirë europiane, ndërsa revistja e turizmit Ëanderlust e ka cilësuar si një një nga rrugëtimet e domosdoshme për t’u ndjekur gjatë këtij viti.

Ky rrjet ka për qëllim që të promovojë këto destinacione me të gjitha vlerat unike, kulturore, historike dhe të traditës si një rajon i tërë.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of