Rimbursimet e depozituesve në Veneto Banca shkaktojnë polemika të mëdha në Itali

09/04/2019 11:48 AM 0 komente

Dy shoqëri, Veneto Banca  (Banka Kombëtare e Venedikut e Don Enrico Torta) dhe Banca Popolare di Vicenza, mblodhën 1.300 njerëz për të diskutuar rimbursimet e depozitave të kursimtarëve, para dy nënpresidentëve Luigi Di Maio dhe Matteo Salvini.

Bëhet fjalë për një ngërç që ka përfshirë Italinë. Pak ditë më parë, vendimi për të siguruar rimbursime të plota për kursimtarët që janë dëmtuar nga problematika të ndryshme në bankë (crack bancari), është konsideruar një «urgjencë sociale» dhe është përcaktuar si «shkelje masive» e detyrimeve, për drejtësi dhe transparencë, në shitjen e produkteve financiare nga Veneto Banca, Popolare di Vicenza dhe katër banka rajonale në vitin 2015.

Pikërisht prania e “shkeljeve masive”, duke e vendosur në qendër të një sërë procedimesh gjyqësore, shton burokracitë në rrugën për të përfunduar procesin e rimbursimeve, të cilat do t’i besohen Komitetit Teknik prej 9 anëtarësh që do të krijohet në Ministrinë e Ekonomisë.

Komisioni Europian është shprehur më herët, se do të vlerësojë të drejtën për kompensim rast pas rasti, i cili do të vërtetohet nga dokumentacioni i ofruar nga kursimtarët pa elementet “diskrecionale” që karakterizojnë vendimet gjyqësore ose të arbitrazhit.

Në këtë klimë tashmë të mbingarkuar (nga dështimi për të vendosur mbi dekretet që zbatojnë ligjin e buxhetit gjatë Këshillit të Ministrave të enjten më 4 prill dhe nga mbledhja e shoqatave nga Kryeministri Giuseppe Conte të planifikuara për të hënën më 8 prill) para disa ditësh, më 5 prill, Veneciani i Forza Italia, Renato Brunetta dhe Pierantonio Zatterini, i kërkuan qeverisë të mos përjashtojë asnjë nga shoqëritë e kursimit të pranishëm në territor.
Frika nga shoqëritë e tjera të shumta që përfaqësojnë aksionerët, zotëruesit e obligacioneve dhe mbajtësit e llogarive rrjedhëse të Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza (dhe gjithashtu Banca Etruria, CariChieti, Banca Marche dhe CariFerrara) është shumë e qartë: Vetëm arsyet për grupet e konsideruara, merren në konsideratë pranë dy partive qeveritare.

Për të shpjeguar shkurtimisht hendekun që ndan shoqatat, Don Enrico Torta, 80 vjeç, një prift i priftërinjve të Lindjes së Marisë, në Dese (jo larg nga Mestre), themelues dhe “kapelan” i Koordinimit të Drejtës për të, thotë: “Kam bindjen se të gjithë bashkëpunëtorët, klientët dhe kursimtarët e grabitur kanë të drejtën e rimbursimit të plotë”.

Ndërsa në debat u përfshi edhe Luigi Ugone, në krye të “Ne që besonim në BPVI”: “Ne jemi të bindur se rruga e drejtë është ajo e treguar tashmë nga Ligji i Buxhetit 2019. Ne jemi të gatshëm të pranojmë, të diskutojmë vetëm për ndryshimet nëse këto do të kuptohen, vlerësohen dhe shpjegohen në mënyrë të përshtatshme. Sidomos nëse këto ndryshime do të imponohen nga Brukseli. Në këtë pikë, ne dëshirojmë që Komisioni të vendosë qëndrimin e saj në letër edhe në lidhje me ndihmën shtetërore të supozuar që do të ishte përdorur nga Fondi për Mbrojtjen e Depozitave Ndërbankare për Tercas, i cili gjithashtu u gjet i pasaktë nga Gjykata e Luksemburgut “.
Sa i përket mungesës së ftesës të shoqatave të tjera të Ugonisë, ai pothuajse pretendon: “Kemi ftuar shoqatat e kursimtarëve dhe kemi mbajtur ato të konsumatorëve, ato të promovimit të territorit dhe gjithashtu avokatët në kërkim të klientëve”.

Dhe Fulvio Cavallari i cili përfaqëson Adusbef, shoqata e parë që i dërgon një ankesë Gjyqësorit për përshtatshmërinë e vlerësimeve të titullit të Vicenza-s: “Ajo e Bettiol është një tezë që ne kemi mbështetur gjithmonë që nga koha e Ligjit 205 dhe qeverisë Gentiloni. Për më tepër, ne besojmë se për të kryer një hetim mbi të drejtat aktuale të kompensimit, do të ishte e mjaftueshme që të kërkoheshin nga Arbitrazhi për mosmarrëveshje financiare me Konsobin, i cili ka zhvilluar një kompetencë specifike teknike në këto dy vite pa u drejtuar institucioneve të tjera që ofrojnë.”-përfundon ai.

/ IL Sole 24 Ore

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of