Ekonomia e Britanisë u rrit me 1.3% më shumë se sa pritej në tremujorin e katërt

31/03/2021 9:10 AM 0 komente

Ekonomia e goditur me koronavirus e Britanisë u rrit më shpejt sesa mendohej, në tre muajt e fundit të vitit 2020, treguan të dhënat zyrtare të Mërkurën.

Prodhimi i brendshëm bruto u rrit me 1.3% midis tetorit dhe dhjetorit të vitit të kaluar nga tremujori i mëparshëm, krahasuar me një vlerësim të mëparshëm të rritjes prej 1.0%, tha Zyra për Statistikat Kombëtare.

Ekonomistët e anketuar nga Reuters kishin pritur që niveli i rritjes të mbetet në 1.0%.

Në vitin 2020 si një e tërë, produkti i brendshëm bruto ra me -9.8%, pak më pak i mprehtë se një vlerësim fillestar i një rënieje prej 9.9%.

Ekonomia e Britanisë pësoi rënien më të madhe të të gjitha vendeve në Organizatën për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim përveç Argjentinës dhe Spanjës vitin e kaluar, kanë treguar të dhënat e OECD.

Deficiti i llogarisë rrjedhëse të Britanisë u zgjerua në 26.3 miliardë paund në tremujorin e katërt, pothuajse dyfishi i mungesës në tremujorin e tretë, ndërsa firmat nxituan të importonin mallra para fillimit të 1 janarit në marrëdhëniet më pak të hapura tregtare të vendit me Bashkimin Evropian .

Por deficiti – një shqetësim i gjatë për investitorët, sepse e lë Britaninë të varur nga IHD, erdhi nën parashikimet prej 33 miliardë paund në sondazhin e Reuters.

 

 

/REUTERS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of