Rumani, investimet në prona rriten me 30% në 2020

19/02/2021 10:04 PM 0 komente

Investimet në prona në Rumani u rritën me 30% në 900 milionë euro (1,09 miliardë dollarë) në vitin 2020, tha ofruesi i shërbimeve të menaxhimit të pronave dhe investimeve Jones Lang LaSalle (JLL).

Numri i transaksioneve në Rumani u ul në vitin 2020 krahasuar me vitin e kaluar, me madhësinë mesatare të marrëveshjeve rreth 36 milionë euro, tha JLL në një njoftim për shtyp.

“Edhe pse shpërthimi i Covid-19 kishte ndikim të fortë në mjedisin makroekonomik rumun, tregu i investimeve në pasuri të paluajtshme arriti një rritje të shëndetshme në bazë vjetore – i vetmi i regjistruar në EQL, i përforcuar nga mbyllja e disa prej transaksioneve më të mëdha të zyrave”, tha drejtori i asociuar i JLL Rumania për tregjet e kapitalit, Andrei Vacaru.

Bukureshti tërhoqi mbi 85% të investimit të përgjithshëm të pronave vitin e kaluar, i ndjekur nga Timisoara, Cluj-Napoca dhe Pitesti. Vëllimet e tregut u dominuan nga transaksionet zyrtare me 85%, ndërsa transaksionet industriale përbënin mbi 8% dhe shitjet me pakicë 4%.

Transaksioni më i madh në vitin 2020 ishte shitja e portofolit të zyrës lokale të NEPI Rockcastle, për zhvilluesin e pasurive të patundshme të regjistruar në Hollandë, AFI Europe, për një çmim prej 294 milion euro. Një tjetër transaksion i madh zyrtar në vitin 2020 u krye nga firma private amerikane Lone Star, e cila shiti 61.49% të aksioneve tek GTC, zhvilluesi i pasurive të patundshme me seli në Rumani, për rreth 126 milionë euro.

Transaksionet më të mëdha industriale në vitin 2020 u kryen nga zhvilluesi çek i pasurive të patundshme CTP, i cili bleu Equest Logistic Park dhe A1 Business Park pranë Bukureshtit.

Në tregun me pakicë, e vetmja marrëveshje e madhe ishte shitja e qendrës tregtare Jupiter City në Pitesti, te zhvilluesi austriak i pronave, Supernova, tha JLL. Yiel-i primar i zyrave ishte 7%, në tregun e pronës me pakicë – 7.25%, ndërsa yield-i industrial ishte 8% në vitin 2020.

 

 

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of