Shifrat e “frikshme” të prodhimit gjerman nxisin frikën e recesionit

07/08/2019 10:23 AM 0 komente

Prodhimi industrial gjerman ra më shumë seç pritej në qershor, i nxitur nga prodhimi më i dobët i mallrave të ndërmjetëm dhe ato kapitale, duke treguar shenja që ekonomia më e madhe e Evropës u kontraktua në tremujorin e dyt,  pasi eksportuesit e saj preken nga mosmarrëveshjet tregtare.

Prodhimi industrial ra me 1.5% në muaj – një rënie shumë më e shpejtë se rënia prej 0.4% që ishte parashikuar, treguan shifrat e lëshuara nga Zyra e Statistikave të Mërkurën.

“Vazhdimi i vazhdueshëm i prodhimit është i frikshëm,” tha ekonomisti i Bankhaus Lampe Alexander Krueger, duke shtuar se një recesion në sektorin e prodhimit ka të ngjarë të vazhdojë për shkak të përshkallëzimit të mosmarrëveshjes tregtare midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara.

Të dy vendet janë destinacione të rëndësishme eksporti për kompanitë gjermane, që do të thotë se mosmarrëveshja mbi tarifat midis dy ekonomive më të mëdha në botë gjithashtu ka një ndikim të madh në Gjermani.

“Sa më gjatë të vazhdojë kjo, ka më shumë të ngjarë që sektorët e tjerë të ekonomisë të tërhiqen nga kjo. Parashikimet e rritjes për Gjermaninë ka të ngjarë të shkurtohen më tej, “tha Krueger.

Në tremujorin e dytë, në tërësi, prodhimi industrial ra me – 1.8% , i nxitur nga rënie në prodhimin e metaleve, makineri dhe prodhim makinash.

“Industria mbetet në një rënie ekonomike,” tha Ministria e Ekonomisë. Prodhimi në ndërtim ra me -1.1% në tremujorin e dytë, ndërsa prodhimi i energjisë ra 5,9% në të njëjtën periudhë.

 

/REUTERS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of