BE e gatshme të forcojë lidhjet me Turqinë nëse bien tensionet

31/03/2021 10:28 AM 0 komente

Krerët e Bashkimit Evropian kanë rënë dakord në një samit video se blloku është i përgatitur të rritë bashkëpunimin me Turqinë, me kusht që një “de-përshkallëzim aktual të jetë i qëndrueshëm”, pas një rritje të tensioneve.

“Bashkimi Evropian është i gatshëm të angazhohet me Turqinë në një mënyrë proporcionale, për të rritur bashkëpunimin në një numër fushash me interes të përbashkët dhe për të marrë vendime të mëtejshme në takimin e Këshillit Evropian në qershor,” thanë përfundimet nga samiti të enjten.

Udhëheqësit e Evropës u mblodhën virtualisht për të diskutuar lidhjet e bllokut me Turqinë dhe Rusinë, si dhe zhvillimet e fundit në krizën e koronavirusit në një samit dy-ditor.

Turqia e mirëpriti retorikën gjatë samitit dhe tha se dëshironte të zhvillonte marrëdhëniet e saj me bllokun mbi bazën e bashkëpunimit dhe përfitimit të ndërsjellë, tha Ministria e Jashtme.

Ministria tha në një deklaratë se megjithëse seksioni i vlerësimit të raportit të titulluar “Statusi i marrëdhënieve politike, ekonomike dhe tregtare midis Turqisë dhe BE” theksoi nevojën për një axhendë pozitive, “u pa që ishte shkruar nën ndikim të pretendimeve me mendje të ngushtë të disa vendeve anëtare dhe me një pamje të njëanshme të marrëdhënieve Turqi-BE. ”

“Në të njëjtën kohë, ne mirëpresim përpjekjet e bëra nga raporti për të çuar përpara marrëdhëniet Turqi-BE mbi bazën e një axhende pozitive dhe retorikës që përpiqet të pasqyrohet në deklaratën e samitit,” tha ajo.

/ TRT TURKEY

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of