Turqi/ Erdogan kontroll mbi politikën monetare, emëron Guvernatorin e ri

10/07/2018 9:39 AM 0 komente

Presidenti i Turqisë Rexhep Tajip Erdogan lëshoi një dekret të martën në mëngjes duke autorizuar emërimin e kreut të Bankës Qendrore, si dhe zëvendësguvernatorët.

Vendimi gjithashtu kufizon mandatin pesëvjeçar të guvernatorit dhe zëvendësguvernatorëve në katër, një tavan i vendosur edhe për anëtarët e tjerë të Komitetit të Politikës Monetare të bankës.

Dekreti, një nga tre të parat, pasi Turqia zhvendosi zyrtarisht sistemin e saj të qeverisjes në një presidencë ekzekutive, u botua në Gazetën Zyrtare. Ai nuk përfshiu ndonjë referencë për anëtarët e tjerë të kabinetit në emërimin e shefit të bankës qendrore, i cili dikur ishte emëruar bashkërisht nga presidenti, kryeministri dhe një zëvendëskryeministër me një dekret të nënshkruar nga i gjithë kabineti.

Sinjalet e fundit të ndryshimeve tregojnë se Erdogan po planifikon të ndjekë një premtim parazgjedhor për të shtrënguar kontrollin e tij mbi politikën monetare nën presidencën e re ekzekutive./The Guardian

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of