Kroaci/ Grupi i Bankës Botërore vlerëson rregulloret e biznesit në 5 qytete

11/11/2017 8:05 AM 0 komente

Një studim i ri do të vlerësojë rregulloret e bizneseve vendase që ndikojnë në firmat brenda vendit në pesë qytete kroate, njoftoi Grupi i Bankës Botërore, Ministria e Ekonomisë dhe Sipërmarrjes dhe Agjencia për Investimet dhe Konkurrencën. Qytetet që do të vlerësohen janë Osijek, Rijeka, Split, Varaždin dhe Zagrebi.

Raporti, i cili pritet të fillojë në mes të vitit 2018, do të analizojë rregulloret e biznesit dhe do të identifikojë praktikat e mira në pesë fusha: krijimi i një biznesi, që ka të bëjë me lejet e ndërtimit, marrjen e energjisë elektrike, regjistrimin e pronës dhe zbatimin e kontratave. Studimi, i financuar nga Drejtoria e Përgjithshme e Politikave Rajonale dhe Urbane të Komisionit Europian, do të përfshijë në këtë studim edhe tre anëtarë të tjerë të Bashkimit Europian, Republikën Çeke, Portugalinë dhe Republikën Sllovake.

Studimi nëntokësor mbështetet në raportin vjetor të Bankës Botërore “Doing Business” dhe do të analizojë veprimtarinë e firmave vendase të vogla dhe të mesme në qytetet e përzgjedhura. Analiza do të identifikojë praktikat e mira dhe do të rekomandojë reformat bazuar në shembuj nga Kroacia dhe 189 ekonomi të tjera të vlerësuara nga raporti i “Doing Business”. Rezultatet do të mbështesin të gjitha nivelet e qeverisë në proceset e tyre të reformave për të lehtësuar zhvillimin e biznesit në të gjithë Kroacinë.

Pesë qytetet kroate të përzgjedhura janë motorë të rëndësishëm ekonomikë në rajonet e tyre përkatëse. Shpresojmë që prezantimi i punës së mirë që qytetet kanë bërë dhe nxjerrja e praktikave më të mira do të motivojë dhe frymëzojë autoritetet e tjera kroate për të lehtësuar ndërmarrjet e vogla dhe të mesme në zhvillimin e biznesit.

“Ky ushtrim i rëndësishëm është edhe një përpjekje shumë e mirë për të përfshirë zgjidhjet më të suksesshme në politikat kombëtare për të përmirësuar mjedisin e biznesit”, tha Elisabetta Capannelli, menaxhere e Bankës Botërore për Kroacinë.

Raportet e “Doing Business” përqendrohen në paraqitjen e dallimeve të rregulloreve të biznesit dhe zbatimin e tyre brenda një shteti të vetëm apo edhe në rajon. Raportet sigurojnë të dhëna për lehtësinë e bërjes së biznesit në zona të zgjedhura, rankojnë secilën vendndodhje dhe rekomandojnë reforma për të përmirësuar klimën e biznesit në nivel lokal në secilën zonë. Që nga viti 2005, projektet e “Doing Business” kanë krahasuar 400 qytete në 71 shtete.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Komente

Jeni i pari për të shkruar një koment!

Notify of
avatar
wpDiscuz