Mikro Shqipëria: 98.9% e ndërmarrjeve kanë më pak se 50 të punësuar

16/02/2018 12:37 PM 1 koment

Në Shqipëri numri i ndërmarrje me më shumë se 50 të punësuar përbën vetëm 1.1% të totalit. Në total, në Shqipëri kishte 1,148 biznese që kanë mbi 50 punonjës në vitin 2016, sipas të dhënave më të fundit të Anketës Strukturore të INSTAT.

Ato që dominojnë janë subjektet e vogla, që kanë më pak se 4 të punësuar, që përbëjnë 89% të totalit, ose gati 97 mijë biznese të vogla.

Bizneset me 4-9 të punësuar zënë 5.9% të totalit, apo rreth 6,351 ndërmarrje në total.

4.1% e ndërmarrjeve kanë 10-49 të punësuar në vend, ose në total 4,413.

Sipas INSTAT, gjatë 2016-s, nga vrojtimi i treguesve sipas madhësisë së ndërmarrjeve rezulton se ndërmarrjet me 50 e më shumë të punësuar përbënë 1,1 % të ndërmarrjeve aktive dhe realizuan 44,5 % të shitjeve neto. Këto ndërmarrje zunë 40,0 % të të punësuarve gjithsej dhe realizuan 47,3 % të investimeve. Ndërmarrjet me 1-4 të punësuar përbënë 89,0 % të ndërmarrjeve gjithsej. Në këto ndërmarrje u punësuan 32,7 % të të punësuarve gjithsej dhe u realizuan 15,2 % të shitjeve neto.

Nga rezultatet finale të Anketës Strukturore të Ndërmarrjeve vërehet se ndërmarrjet me 1-4 të punësuar kanë kontributin më të madh të shitjeve neto me +1,6 pikë përqindje, të ndjekura nga ndërmarrjet me 50 edhe më shumë të punësuar me +1,5 pikë përqindje në ndryshimin vjetor gjithsej të shitjeve neto.

Sektori i akomodimit dhe shërbimit ushqimor është i vetmi sektor ku ndërmarrjet me 1-4 të punësuar realizojnë përqindjen më të madhe të vlerës së shtuar (53,6%). Në sektorët e tjerë, ndërmarrjet me 50 dhe më shumë të punësuar realizojnë përqindjen më të madhe të vlerës së shtuar.

 

Dominanca e dobët e të vegjëlve

Shqipëria dominohet nga sipërmarrje të vogla, që kanë qenë zemra e ekonomisë, por që tani po vuajnë pasojat e rimodelimit të saj, si kalimi drejt subjekteve të mëdha (qendrave tregtare e supermarketeve), që po çojnë drejt mbylljes shumë prej tyre.

Pas viteve ‘90, e gjithë ekonomia shqiptare është e mbështetur te sipërmarrjet e vogla dhe vetëpunësimi. Hapja e një dyqani në lagje, me qira, apo në pronësi, ka qenë në vite një formë vetëpunësimi për pjesën më të madhe të shqiptarëve, që në mungesë të alternativave të tjera, i kanë dalë për zot vetes.

Treguesit për vetëpunësimin kanë qenë në rritje dhe kjo më tepër për shkak të formalizimit. Sipas sondazheve të zhvilluar nga Qendra e Kërkimit Monitor, kriza, konkurrenca e shtuar, gjobat, taksat e larta janë disa prej arsyeve që po zhysin (vetë)punësimin në krizë.

Nga rezultatet e sondazheve, 60% e bizneseve të anketuara mbi arsyet e mbylljes operonin në sektorin e tregtisë me pakicë (dyqane ushqimore apo të veshjeve) dhe në sektorin e shërbimit (bar-kafe). Nga 300 biznese shqiptare të anketuara, 62 prej tyre ishin bar-kafe, afërsisht 41% e totalit.

70% e bizneseve që mbyllen në Shqipëri japin si arsye kryesore krizën dhe 70% e bizneseve që kanë detyrime të pashlyera nuk kanë mundësi që t’i paguajnë ato.

1
Komente

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Pluton investor Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Pluton investor
Guest
Pluton investor

Di une nje rast qe firma ka vetem nje punonjes megjithese ka kapital 3 milion usd, kapital ne natyre dhe paguan 5984 leke sigurime shoqerore ne VIT. Interesante apo jo?