Kostoja globale e mospërshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike

10/09/2019 9:35 AM 0 komente

Bota duhet të investojë 1.8 trilion dollarë deri në vitin 2030, për t’u përgatitur për efektet e ngrohjes globale. Një raport i ri sugjeron që pagesa tashmë mund të jetë katër herë më shumë se shifra paraprake…

Ngadalësimi i marshimit planetar drejt katastrofës klimaterike dhe investimi multitrilion dollarësh që kërkohet për ta bërë atë – është bërë një çështje qendrore e debatit global dhe kombëtar. Por ekziston çështja po aq e rëndësishme për t’u marrë: Nga zjarret historike deri te uraganet e paparashikuar, ngrohja globale ka riformuar jetën e miliona njerëzve, me pasoja gjithnjë e më tragjike.

Ndërsa njerëzit duhet të paguajnë për të përfunduar djegien e karburanteve fosile, ata gjithashtu duhet të paguajnë për të ndryshuar mënyrën se si ata jetojnë, investojnë dhe ndërtojnë në një botë të ndryshuar nga klima.

Të hënën, një komision ndërkombëtar i zyrtarëve të qeverisë dhe sektorit privat u tha vendeve dhe korporatave se ata kanë 15 muaj kohë për të filluar reformat që synojnë të përshtaten me atë mjedis që ndryshon. Në vitin 2020, pesë vjetorin e marrëveshjes së klimës në Paris, nënshkruesit kanë planifikuar të rinovojnë angazhimet e tyre kombëtare për paktin e Kombeve të Bashkuara.

Komisioni Global për Përshtatjen u krijua për të siguruar që sistemet sociale dhe ekonomike janë forcuar për t’i bërë ballë pasojave të ndryshimit të klimës. Por iu dha edhe detyra e publikimit të stimujve financiarë dhe ekonomikë për ta bërë këtë, domethënë që ka triliona dollarë që duhen kursyer.

Në një raport të ri, grupi prej 34 anëtarësh, i udhëhequr nga themeluesi i Microsoft Corp Bill Gates, ish Sekretari i Përgjithshëm i KB, Ban Ki-Mun dhe Kryeshefi Ekzekutiv i Bankës Botërore, Kristalina Georgieva, arriti në përfundimin se 1.8 trilion dollarë në investime deri në vitin 2030, përqendruar në pesë kategori— sistemet e paralajmërimit të motit, infrastruktura, bujqësia në tokë të thatë, mbrojtja dhe administrimi i ujit – do të jepnin përfitime prej 7.1 trilion dollarësh.

Që nga shekulli i 19-të, bota ka ngrohur rreth një gradë Celsius (1.8 Fahrenheit). Marrëveshja e Parisit për ndryshimin e klimës 2015 vendosi një prag aspirues të lidhur me ngrohjen globale të drejtuar nga njeriu, prej 2 gradë Celsius, me ambicie për ta kufizuar atë në 1.5 gradë. Katër vjet më vonë, shumica e ekspertëve parashikojnë që ngrohja globale do të tejkalojë të dy pragjet.

“Në ngritje të temperaturave më të larta si 3-4 gradë Celsius, bëhet pothuajse e sigurt që ne do të ‘kryqëzojmë’ jetët tona, ose ndryshime të pakthyeshme në ekosistemet ose modelet e klimës, do të kufizojnë aftësinë tonë për t’u përshtatur.”

Propozimet e komisionit adresojnë shumë kategori të rrezikut të klimës, dhe se si rajone të ndryshme gjeografike që do të preken individualisht. Ai bën thirrje për përmirësime relativisht të ulët të buxhetit, siç janë sistemet e paralajmërimit të hershëm për stuhitë, në projekte ndërtimi në shkallë më të gjerë.

Për shembull, përhapja e informacionit të besueshëm të stuhisë vetëm një ditë më parë, mund të shkurtojë dëmin që rezulton me 30%, sipas raportit; një investim prej 800 milion dollarë mund të shmangë deri në 16 miliard dollarë në kosto vjetore.

Ndërkohë, nisma të tilla si sigurimi i fermave të vogla me fara rezistente ndaj thatësirës, ​​tashmë kanë rritur rendimentet në vendet e cenueshme si Zimbabve. Dhe në qendrat urbane siç është Londra, infrastruktura miqësore ndaj klimës ka çuar në një rritje të jashtëzakonshme ekonomike.

“Qeveritë dhe bizneset duhet të rimendojnë rrënjësisht se si marrin vendime,” tha Ban Ki-Moon në një konferencë për shtyp të hënën. “Ne kemi nevojë për një revolucion në të kuptuarit, planifikimin dhe financimin që e bën të dukshëm rrezikun e klimës.”

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of