Lagarde lë pas ‘hijen’ e Draghit në BQE: Ja detajet e pikëpamjes së saj monetare

12/12/2019 9:53 AM 0 komente

Christine Lagarde më në fund e pati shansin të ‘shkundë hijen’ e paraardhësit të saj, në konferencën e saj për shtyp si president i Bankës Qendrore Evropiane.

Për dallim nga Mario Draghi, vendimi i parë i tij për normën e interesit ndodhi në ditën e tij të tretë në ngarkim, Lagarde ka qenë në detyrë gjashtë javë pa e drejtuar një mbledhje të tillë, as duke thënë shumë për çështjet monetare. Ajo për të cilën është zotuar është një përmbledhje e gjerë strategjie që nuk lë asnjë gur të paprekur.

Njoftimi për politikën erdhi një ditë pasi Rezerva Federale mbajti normat e SHBA në pritje dhe nuk sinjalizoi ndryshim vitin e ardhshëm. Ndërsa analistët nuk presin që normat ose blerjet e pasurive të ndryshojnë, ka shumë të panjohura.

Përditësimi i Misionit

Nëse Lagarde shfrytëzon mundësinë për të shpallur rishikimin e parë strategjik të BQE-së në 16 vjet, ajo do të tërheqë pyetje nëse do të ndryshojë qëllimin e inflacionit “më poshtë, por afër, 2%” – një objektiv i paqartë që disa mendojnë se rrezikon pasi rritja është shumë e dobët – dhe në çfarë mase një mbikëqyrje është e pranueshme.

Ndryshimet klimaterike

Krye-ekonomisti Philip Lane ka thënë që rishikimi duhet të jetë i përqendruar ose të rrezikojë të jetë i pamundur të përfundohet, megjithatë Lagarde e ka vendosur veten për një debat të gjerë që mund të vazhdojë mirë deri në vitin 2020.

Një ambicie është lufta kundër ndryshimit të klimës. Krijuesit e politikave janë pajtuar të thonë se objektivi duhet të zërë vendin e duhur për detyrën kryesore të ringjalljes së inflacionit, por Lagarde sheh hapësirë ​​të mundshme për fleksibilitet.

Duke folur me ligjvënësit evropianë javën e kaluar, ajo sinjalizoi se do të adresohen pyetje nëse dhe si të zvogëlohen blerjet nën lehtësimin sasior drejt bonove të gjelbërta.

Normat negative

Ndërsa BQE pritet të ritheksojë që normat do të qëndrojnë në nivelet e tanishme “ose më të ulëta” derisa qëllimi i inflacionit të jetë i ngushtë, pak investitorë besojnë se niveli i depozitave do të bjerë më tej nën minusin 0.5%. Kjo sepse disa zyrtarë, përfshirë Lagarde, kanë paralajmëruar për efekte anësore të dëmshme siç janë flluskat financiare, tkurrja e përfitimit të bankës dhe pakënaqësia midis kursimtarëve.

Presidentja ka të ngjarë të shpjegojë se si do t’i sheshojë ato shqetësime me premtimin për të dhënë më shumë stimul nëse është e nevojshme. Guvernatori italian Ignazio Visco tha se preferon që QE të vlerësojë uljet – megjithatë ky është instrumenti më i diskutueshëm për disa nga kolegët e tij.

Me çdo kusht

Lagarde ka qenë e kujdesshme të bëjë jehonë paraardhësit të saj duke premtuar se do të jetë “e vendosur” në dorëzimin e mandatit të BQE-së, ndërsa presion ndaj qeverive për të luajtur një rol më të madh. Ajo gjithashtu sinjalizoi një dëshirë për të shkuar më larg sesa Draghi, duke adresuar tema të tilla si mjedisi dhe mundësia e një monedhe dixhitale të bankës qendrore.

Pyetja për investitorët është nëse ajo do të bëjë bisht në mesazhin e BQE apo nëse aftësitë e saj shumë të lavdëruara diplomatike, të pranuara si kryetare e Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe ministër francez të financave, do ta kryejnë atë.

 

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of