Rumani, inflacioni rritet, deficiti tregtar ulet

25/07/2020 10:02 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Inflacioni i çmimeve të konsumit në Rumani u rrit në qershor pas lehtësimit në muajin e kaluar, treguan të premten të dhënat nga Instituti Kombëtar i Statistikave.

Një raport tjetër nga Zyra e Statistikave tha se deficiti tregtar u ngushtua në maj. Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 2.6% krahasuar me vjet në qershor, pas një rritjeje prej 2.3% në maj. Ekonomistët kishin parashikuar një rritje prej 2.5%. Në prill, inflacioni ishte 2.7%.

Çmimet e produkteve ushqimore u rritën me 5.35% dhe ato të produkteve joushqimore me 0.68% në qershor. Kostoja e shërbimeve u rrit me 2.78%. Në baza mujore, çmimet e konsumit u rritën me 0.08% në qershor. Deficiti tregtar u ul në 1.25 miliardë euro në maj, nga 1.48 miliardë euro në të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Në prill, deficiti tregtar ishte 1.63 miliardë euro.

Eksportet ranë në 40.1% në maj, pas një rënieje prej 47% në prill. Importet ranë 35.4% në maj, ndërsa muajin e kaluar ranë me 34.0%.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of