Rumani: Ngushtohet suficiti buxhetor

16/04/2016 8:01 AM 0 komente

Rumania ka pasur një tepricë të konsoliduar buxheti me 0.1% të Prodhimit të Brendshëm Bruto për dy muajt e parë, më e vogël se e suficitit prej 0.6% të regjistruar në fund të janarit, deklaroi ministri i Financave.

Bashkimi Europian parashtroi një reduktim të buxhetit dhe deficitit të llogarisë së tanishme nëpërmjet një serie marrëveshjesh ndihmuese, udhëhequr nga Fondi Monetar Ndërkombëtar gjatë viteve 2009 – 2015.

Por një seri e shkurtimeve të taksave dhe rritjes së pagave të sektorit publik të detyrueshme përpara dy periudhave zgjedhore në fund të këtij viti, janë lodhje për financat publike dhe qeveria pret një humbje nën 3% të PBB-së këtë vit.

Në terma nominalë, teprica në janar-shkurt qëndroi në 788 milionë lei (197.22 milion $). Të ardhurat arritën në 35.4 miliardë lei, ose 4.7% e PBB-së, ndërsa shpenzimet arritën në 34.6 miliardë.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of