WBEG e Serbisë hap fermën e erës, më të madhe në Ballkanit Perëndimor

15/10/2019 9:42 AM 0 komente
Ndërmarrja serbe Vetroelektrane Balkana (WBEG), një ndërmarrje e përbashkët e Masdar, Taaleri Energia me bazë në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe institucioni gjerman i financave të zhvillimit DEG, ka hapur zyrtarisht Cibuk 1, projektin më të madh të shërbimeve të erës në shkallë të shërbimeve në Serbi dhe Ballkanin Perëndimor.
WBEG ka investuar 300 milion euro (331 milion dollarë) në ndërtimin e fermës së erës 158 MW, e vendosur 50 km në veri-perëndim të kryeqytetit të Serbisë Beograd, i cili do të sigurojë energji të qëndrueshme, pa emetime në 113,000 shtëpi, duke zhvendosur rreth 370,000 ton dioksid karboni ( CO2) në vit, tha Masdar në një deklaratë.

“Cibuk 1 nuk është vetëm një deklaratë e guximshme sa i përket ambicieve afatgjata të energjisë së rinovueshme të Serbisë dhe angazhimit të saj për modernizimin e sektorit të saj të energjisë, por edhe një investim në sigurinë energjetike të Serbisë,” tha CEO i Masdar, Mohamed Al Ramahi.

WEBG, kompania e projektit pas Cibuk 1, është në pronësi të plotë të Tesla Wind, një ndërmarrje e përbashkët mes Masdar (60%), Taaleri Energia (30%) dhe DEG (10%).

“Së bashku me zgjerimin e infrastrukturës së lidhur dhe programet e komunitetit lokal, ferma e erës jo vetëm që do të kontribuojë në rritjen ekonomike në Serbi, por gjithashtu do të ketë një ndikim pozitiv në zhvillimin ekonomik në rajon”, tha drejtori i lartë për Lindjen e Mesme, Evropë, Azia Qendrore dhe Azia e DEG, Turan Caglayan.

Projekti mbështet premtimin e Serbisë për të prodhuar 27% të nevojave të saj të energjisë për familje nga burime të rinovueshme të energjisë deri në vitin 2020, ndërsa ndihmon në zvogëlimin e varësisë së saj nga gjenerimi i energjisë me qymyr. Cibuk 1 gjithashtu krijoi 400 vende pune lokale gjatë ndërtimit dhe shpërndau 50 km rrugë të reja në zonën përreth.

/SEENEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of