Kroaci/ Koha për të përqafuar Marrëveshjen e Gjelbër Europiane 

26/11/2020 3:09 PM 0 komente

Temperatura mesatare në Zagreb në vitin 2019 ishte më e lartë se çdo vit më parë dhe në të njëjtën kohë, kryeqyteti i Kroacisë regjistroi numrin më të ulët të ditëve me borë. Kjo mund të shihet në Informacionin Statistikor 2020, publikuar së fundmi në internet nga Byroja Qendrore e Statistikave të Kroacisë. 

Jagoda Munić, drejtori aktual i organizatës ndërkombëtare Friends of the Earth Europe, dhe ish-presidenti i Shoqatës së Mjedisit në Zagreb, Zelena akcija (Aksioni i gjelbër) tha se “të dhënat nuk më befasojnë aspak dhe vetëm konfirmojnë parashikimet e shkencëtarëve, të cilët punuan në zhvillimin e skenarëve për ndikimin e ndryshimit të klimës. Pra, parashikimet e ngrohjes globale po bëhen të vërteta, madje edhe më shpejt se sa pritej”, tha Munić. 

Kur të dhënat për temperaturën e ajrit nga 15 vitet e fundit krahasohen me trendin afatgjatë, konfirmohet vlerësimi i drejtorit të Friends of the Earth Europe. Siç raportoi EDJNet, Qendra Europiane për Parashikimet e Motit, Zagrebi dhe rrethinat kanë pasur pothuajse rregullisht të paktën 8-9 ditë me një temperaturë mesatare mbi 27 gradë Celsius në dhjetë vitet e fundit; ndërsa në gjysmën e parë të shekullit XX, pothuajse nuk kishte ditë të tilla. 

“Medvednica është shumë e rëndësishme për klimën lokale, cilësinë e ajrit dhe mbrojtjen nga përmbytjet në Zagreb. Në dhjetë vitet e fundit, shkatërrimi i pyjeve nga prerja dhe trafiku i pakontrolluar i automjeteve, e kanë përkeqësuar ndjeshëm situatën.

Pjesa e sipërme e Medvednicës ka presionin më të madh për shkak të vendpushimeve të skive. Green Action paralajmëroi në fillim të viteve 2000, se ishte më mirë të mos ndërtoheshin vendpushime skish në terrene nën 1500 metra mbi nivelin e detit. Kam frikë se skijimi në Sljeme nuk ka të ardhme, sepse nuk do të ketë më borë dhe pyetja është a do të japë kosto efektive prodhimi i borës artificiale dhe si do të jetë ndikimi i saj në natyrë për shkak të përdorimit të kimikateve”, thotë Munić. 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of