Qendrat tregtare, në zgjerim

24/07/2019 3:58 PM 0 komente

Flet Stela Dhami, Colliers International

 

Qendrat tregtare po bëhen gjithnjë e më konkurruese ndaj dyqaneve në rrugët kryesore. Sipas Stela Dhamit, drejtuese e Colliers Interantional Albania, disa prej tyre po planifikojnë zgjerim për t’ju përgjigjur kërkesës në rritje për ambiente me qira

Si ka qenë ecuria e kërkesës për njësi tregtare në gjashtë muajt e parë të 2019-s? Duke marrë parasysh edhe krizën aktuale, si mund të ndikojë në ecurinë e mëtejshme të tregut?

Kërkesa në 6 muajt e parë të vitit ka ardhur kryesisht nga marka, të cilat janë të pranishme në treg dhe duan të zgjerojnë aktivitetin. Kërkesa mbetet e lartë për njësi tregtare në qendra tregtare të mirëstabilizuara, si dhe në rrugë kryesore të Tiranës, të cilat kanë filluar disi të marrin pamjen e rrugëve “high street” me prani të markave ndërkombëtare. Këto rrugë përsëri varen nga menaxhimi individual që bën çdo pronar njësie, kërkesat që ka ndaj vetes për të tërhequr marka ndërkombëtare, apo për të dhënë ambientin me qira ofertuesit të parë.

Mungon një strategji e mirëfilltë e qiradhënësve individualë për të tërhequr firmat ndërkombëtare. Qendrat tregtare mbeten konkurruese, sepse ofrojnë projekte të mirëfillta marketimi për tërheqjen e klientëve ndaj tyre, po ashtu edhe një menaxhim të mirë të pronës. Megjithatë, qendrat janë aktualisht të lidhura me qiramarrësit e tyre, disa prej të cilëve nuk përfaqësojnë edhe marka të njohura ndërkombëtare, por marka më të vogla rajonale. Do të duhet një pritje deri në afat skadence të këtyre kontratave për të futur klientë ndërkombëtarë.

Kërkesa nga ana e qiramarrësve të mëdhenj është ekzistuese dhe në pamundësi të hapësirave të lira, disa prej qendrave tregtare janë duke planifikuar edhe një zgjerim të mëtejshëm të qendrave tregtare për t’u ofruar konsumatorëve hapësira të reja për t’u dhënë me qira. Kriza aktuale që po kalon vendi sigurisht që nuk ndikon pozitivisht në tërheqjen e markave të reja. Disa prej tyre kanë shtyrë planet e investimeve deri sa situata të jetë më e stabilizuar. Ngurrimi nuk ndihet vetëm në sektorin e njësive tregtare, por edhe në sektorë të tjerë të pasurive të paluajtshme.

A ka pasur ndryshime në çmimin e qirasë së njësive tregtarë si të atyre në rrugët kryesore dhe të atyre që ndodhen në qendrat tregtare?

Njësitë në rrugët kryesore të tregtisë me pakicë në Tiranë mbeten të frekuentuara dhe çmimet në këto rrugë variojnë në shifrat 30 EUR/m² në 45 EUR/m². Vihet re që është rifokusuar interesi te njësitë tregtare në Bllok se sa në rrugët tradicionale të shitjes me pakicë si rruga “Myslym Shyri”. Qiratë në qendrat tregtare variojnë nga 22 EUR/m² në 40 EUR/m².

Si ka qenë kërkesa për njësitë e biznesit në qendrat tregtare? A ka pasur interes së fundmi nga brandet ndërkombëtare për të ardhur në Shqipëri?

Kërkesat për njësitë tregtare mbeten të larta, sidomos në ato me disa e jo shumë kate. Konsumatori parapëlqen të përshkojë një hapësirë të madhe por jo në kate, dhe kjo përqasje ka ndikuar edhe qiradhënien e disa qendrave shumëkatëshe. Kërkesa më e lartë kuptohet është për katin 0 tregtar ku haset edhe fluksi më i madh i konsumatorëve/blerësve potencialë. Firma të reja janë duke studiuar tregun shqiptar dhe në vijim presim që të kemi dhe hyrje të markave të reja në treg, siç ka ndodhur këtë vit me hyrjen zyrtare të MAC Cosmetics të gjigantit Estee Lauder, si dhe të firmës se lëkurës Coccinnelle.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of