Koronavirus, të gjitha dëmet që po u shkakton sektorëve kryesorë të ekonomisë italiane

27/02/2020 8:59 AM 0 komente

Turizmi, panairet tregtare, tregtia, bujqësia. Shpërthimi i koronavirusit në Itali, para së gjithash, kërcënon normat tashmë të dobëta të rritjes së sistemit ekonomik kombëtar. Komisioneri Evropian me përgjegjësi për Ekonominë, Paolo Gentiloni, tha se rreziqet “do të jenë të rënda” edhe në një afat të shkurtër, për shkak të rreziqeve të izolimit në tre shtylla të ekonomisë si Lombardia, Veneto dhe Emilia-Romagna: tre rajone të afta për të ndikuar vetëm, në rreth 40% të PBB-së.

 

Turizëm, kolaps rezervimesh për Pashkë

Në Itali, segmenti i turizmit vlen një total prej 146 miliardë eurosh: një shifër e barabartë me 12% të PBB-së, e krijuar nga një zinxhir prej 216 mijë njësish akomodimi dhe 12 mijë agjenci udhëtimesh. Përhapja e koronavirusit ka bërë që disa qeveri, nga Irlanda në Izrael, të përfshijnë Italinë midis vendeve “jo të rekomanduara” për vizita kënaqësie dhe “jo rekomanduar rreptësisht” për udhëtime biznesi.

 

Industri, në Lombardi 6 mijë përpunues të metaleve ndalin punën

Deri më tani, pothuajse 6,000 punëtorë metalesh Lombard janë të përfshirë në ndalesa prodhimi dhe orë të reduktuara për shkak të Coronavirus.

 

Industria e automjeteve

Agjensia e vlerësimit Moody’s analizoi ndikimin e koronavirusit në të gjithë zinxhirin e furnizimit dhe vlerëson se rritja në sektor në një nivel global do të kthehet në pozitive vetëm në vitin 2021, duke shënuar një + 1.5%. Epidemia që filloi në Wuhan me të vërtetë ka zvogëluar kërkesën dhe – pasi Kina është një qendër e rëndësishme për pjesët e automjeteve – ajo ka ndërprerë gjithashtu zinxhirët e furnizimit në industri.

 

Tregtia ndërkombëtare, 138 miliardë euro në rrezik

Një goditje tjetër ka të ngjarë të godasë eksportin, “falë” regjistrimit të rasteve të koronavirusit në disa nga provincat që janë motor I eksporteve kombëtare. Sipas disa vlerësimeve, shitjet jashtë kufijve kombëtarë të administratave të prekura nga rastet e Coronavirus (Lodi, Kremona, Pavia, Bergamo, Milano, Monza, Sondrio, Padova, Venecia, Treviso, Piacenza, Parma, Modena dhe Rimini) vlejnë gjithsej 138 miliardë euro kundrejt një vëllimi total eksporti prej 465 miliardë eurosh.

 

Ushqimi dhe vera

Duke folur për shitje ndërkufitare, një viktimë tjetër rrezikon të bëhet në Itali në sektorin agro-ushqimor. Një vlerësim nga Coldiretti nga të dhënat e Istat zbuloi një rënie prej 11,9% të eksporteve të produkteve italiane në Kinë vetëm në janar të vitit 2020, duke zmbrapsur trendin e rritjes që kishte arritur kulmin në vitin 2019: rekord të shitjeve prej 460 milion euro , me 140 milion euro që vijnë vetëm nga eksportet e verës.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of