Rumani/ Ministri i Financave: Deficiti buxhetor mund të zgjerohet në 4% të PBB

15/11/2019 9:41 AM 0 komente

Ministri i ri i financave i Rumanisë, Florin Citu tha të enjten se hendeku i buxhetit mund të zgjerohet në 4% të Prodhimit të Brendshëm Bruto këtë vit dhe akuzoi paraardhësin e tij Social Demokrat Eugen Teodorovici për numra ‘të qëllimshëm’ të falsifikuar.

“Deficiti buxhetor u zgjerua në 2.84% të PBB-së në janar-tetor dhe vlerësohet në mbi 4.0% në fund të vitit. Kemi rreth 4 miliardë lekë (925 milion $ / 840 milion euro) të mbetura në fondin e rezervës por ne do të paguajmë të gjitha faturat tona, “-tha Citu në një deklaratë televizive, duke paraqitur konkluzionet e tij fillestare pas analizimit të gjendjes së financave publike.

“Ne do të përdorim mjete për të zvogëluar deficitin në muajin e fundit të vitit dhe gjithashtu po kërkojmë zgjidhje në agjencinë fiskale të vendit ANAF. Ne gjetëm dy probleme të tjera për të cilat nuk i dinim, dhe më i madhi është deficiti prej 2.9 miliardë lekësh në buxhetin e sistemit të pensioneve, “shtoi Citu.

Sidoqoftë, Citu tha se ai dhe ekipi i tij kanë identifikuar disa zgjidhje në mënyrë që të ngushtojnë hendekun e buxhetit dhe ta mbajnë atë nën nivelin e përcaktuar nga BE prej 3% dhe se buxheti i vitit 2020 do të hartohet pa bërë asnjë ulje të pensioneve ose pagave.

 

/SEENEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of