Jeni duke lexuar në: Sigurime

Abonohuni:

Kalendari i Botimit të Statistikave Ekonomike


« November 2019 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
        1* Statistikat e Kulturës all day
2 3
4 5 6 7 8* Të dhëna të pasqyrave financiare të bankave all day
* Tregues të shëndetit financiar all day
* Indeksi i Çmimeve të Konsumit all day
9 10
11* Të dhënat faktike të detajuara në \"Accrual\" dhe \"Cash\" all day
* Statistika të sistemeve të pagave all day
* Rezultatet Paraprake të Anketës Strukturore të Ndërmarrjeve all day
12* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (paraprak) all day
* Vjetari Statistikor all day
13 14* Treguesit Demografikë all day
15* Bilanci sektorial dhe paraqitja monetare e Bankës Qendrore all day
* Teknologjia e Informacionit dhe Komunikimit në Familje all day
16 17
18* Tregtia e Jashtme all day
19* Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit all day
20 21* Aksidentet Rrugore all day
22* Bilanci i Energjisë Elektrike all day
* Vjetari Statistikor Rajonal all day
23 24
25* Llogaritë financiare të sektorit të korporatave jo financiare dhe ekonomive all day
* Llogaritë financiare të të gjithë sektorëve all day
* Statistikat fiaskale të qeverisë all day
* Llogaritë financiare të sektorit të qeverisë së përgjithshme all day
* Llogaritë financiare të sektorit jo rezident all day
* Statistika të sistemeve të pagave all day
* Llogaritë financiare të sektorit financiar all day
* Statistikat mbi të Ardhurat dhe Nivelin e Jetesës all day
26* Lëvizjet e Shtetasve all day
* Statistikat e Transportit all day
27* Depozitat all day
* Kredia për ekonominë all day
* Huatë all day
* Normat e interesit all day
* Ekonomia dhe buxheti all day
* Depozitat e përfshira në paranë e gjerë all day
* Të dhëna të korporatave depozituese all day
* Kursi i këmbimit në fund të periudhës all day
* Statistika të rezervës ndërkombëtare all day
* Bilanci sektorial i shoqërive të kursim-kreditit all day
* Agregatët monetarë all day
* Lejet e Ndërtimit all day
28 29 30* Treguesit fiskal të konsoliduar të qeverisjes së përgjithshme (përfundimtar) all day
 

“Faktorët që kufizojnë zhvillimin e fondeve private të pensioneve”

Flet Brunilda Haxhimihali (Emini), Drejtore e Departamentit Ligjor & përputhshmërisë, Raiffeisen Invest, Albania   Shumica e njerëzve vijojnë ta konsiderojnë pensionin si një detyrë të shtetit. Një mentalitet i tillë,…

AMF ngre grupin e punës për të finalizuar zgjerimin e skemës

Prononcim i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare   Tregu më anemik në gjithë tregjet që mbikëqyr sot Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare mbetet ai i Fondeve të Pensionit Vullnetar. Nëpërmjet disa ndryshimeve…

“Pensionet, kolona e dytë e nevojshme, po bien lindjet dhe po rritet jetëgjatësia”

Flet Naim HASA, Administrator, Fondi i Pensionit Vullnetar SIGAL   Skemat shtetërore të pensioneve vihen vazhdimisht në presion, për shkak të faktorëve që lidhen me rënien e lindjeve dhe rritjen…

Pensionet, me detyrim te privati

Me rënien e lindjeve dhe rritjen e jetëgjatësisë që po ushtrojnë gjithmonë e më shumë presion mbi skemat e pensioneve, orientimi që po u jepet këtyre të fundit është ai…

“Primin sipas Bonus-Malus nga 1 prilli 2020, ja efektet që presim të ketë”

Klaidi Çitozi, Drejtor i Përgjithshëm i SIGMA   Drejtuesit që kanë në pronësi një mjet do të blejnë primin e sigurimit sipas sistemit Bonus-Malus nga 1 prilli 2020. Kompanitë e…

“Një vit historik i pamjaftueshëm për Bonus-Malus, të ishte nisur me kubikazhin”

Kadri Morina, President i kompanisë Eurosig   Nxjerrja e primit të sigurimit për automjetet bazuar vetëm në një vit historik shihet me rezerva nga kompanitë e sigurimit. Kadri Morina, President…

“Sistemi favorizon 98% të drejtuesve, kompanitë e vogla do të goditen”

Avni Ponari, Drejtori i Përgjithshëm i Sigal   Shqipëria ka një frekuencë të aksidenteve në nivelin 2-2.5%, që do të thotë se kjo është përqindja e mjeteve që shkaktojnë dëme…

Bonus-Malus, sa do të paguajmë për sigurimin e makinës

Nga 1 prilli i këtij viti ka nisur të mbahet baza e të dhënave për aksidentet. Kjo do t’iu shërbejë kompanive të sigurimit që nga 1 prilli 2020 të përllogarisin…

“Projektligji i ri jep zgjidhje pjesore për tregun, nuk nxitet konkurrenca”

Projektligji i ri nuk jep një zgjidhje finale për problematikat e tregut. Në draftin e propozuar nga AMF, kompanitë e sigurimit shohin disa pika pozitive, por edhe disa që mund…

“Draft-ligji, kufizimi për ndryshimin e çmimit prek parimin e liberalizmit”

Tregu i sigurimeve u liberalizua në vitin 2011 dhe që prej asaj kohe ka qenë në tranzicion të vazhdueshëm. Kompanitë kanë në dorë të vendosin çmimet sipas riskut që përllogarit…

Fondi i Kompensimit ‘Thembra e Akilit’ për tregun

Fondi i Kompensimit mbetet “Thembra e Akilit” për tregun sot dhe zgjidhja e tij kërkon ndërhyrje në disa hallka të zinxhirit të institucioneve. Drejtori i Përgjithshëm i operatorit më të…

AMF: Sfida për tregun e sigurimeve, rritja e besimit të konsumatorit

Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare e ka të qartë se rritja e tregut të sigurimit mund të arrihet vetëm nëse rritet paralelisht edhe besueshmëria e konsumatorit. Por ky i fundit ka…

Nga anon peshorja

Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare ka gati draft-ligjin “Për sigurimin e detyrueshëm në sektorin e transportit”, i treti ky në harkun e tre viteve që mbërrin në filtrat e qeverisë. Kompanitë…

Risitë e draft-ligjit të ri

Sigurimet, çfarë ndryshon për qytetarët dhe kompanitë Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare ka publikuar draftin e ligjit “Për sigurimin e detyrueshëm në sektorin e transportit”. Por cilat janë risitë e tij…

Edukimi financiar – faktor i rëndësishëm për rritjen e tregjeve të kapitaleve

Edukimi i publikut dhe sidomos i brezave të rinj shihet si një ndër elementët e rëndësishëm në zhvillimin e tregjeve financiare jobankare. Një anketim me studentë, i ndërmarrë nga Autoriteti…

Aktuari, një profesion i ri në Shqipëri

Fillesat, ndryshimet pas liberalizimit të tregut të sigurimeve dhe konsolidimi përmes programeve mbështetëse   Nga Ornela KULLOLLI*   Profesioni i Aktuarit, edhe pse është një profesion i ri dhe pak…

Sfida e mbikëqyrjes së tregjeve

Sfida kryesore për Autoritetin e Mbikëqyrjes Financiare është rritja e besimit të konsumatorëve dhe investitorëve në tregjet financiare. Ne jemi të ndërgjegjshëm se, nëse qytetarët nuk janë të mbrojtur dhe…

Tregu i sigurimeve ka shënuar rritje vit pas viti

Flet Z. Kadri Morina, president i Eurosig Tregu i sigurimeve në Shqipëri ka pasur një fillim mjaft të vonuar krahasuar me vendet e tjera të rajonit dhe është zhvilluar me…